Meggyőzte a katalánokat Pedro Sánchez

2023. november 10., péntek, Világfigyelő

A spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott a Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról – jelentette be Santos Cerdán, a párt szervezeti titkár tegnap Brüsszelben a tárgyalások lezárását követően.

  • Fotó: Facebook / Pedro Sánchez Pérez-Castejón
    Fotó: Facebook / Pedro Sánchez Pérez-Castejón

„Történelmi lehetőség ez egy olyan konfliktus megoldására, amelyet csak politikával lehet és kell is megoldani. A nézeteltéréseket csak tárgyalásos úton lehet és kell is feloldani” – fogalmazott a pártok által aláírt, a teljes kormányzati ciklusra vonatkozó politikai megállapodást ismertetve.

A dokumentum tartalmazza amnesztiatörvény benyújtását a parlamentnek, amely a 2014-ben megrendezett függetlenségi konzultáció és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik. A javaslatot várhatóan a jövő héten terjesztik be a törvényhozásnak – tette hozzá kérdésre válaszolva Cerdán.

Mint mondta, nem volt könnyű megállapodásra jutni két ennyire különböző párt számára, de kulcsfontosságú pillanatban történt. „A lehető leghamarabb progresszív kormányt kell alakítani, amely stabilitást biztosít Spanyolországnak” – hangsúlyozta.

A Carles Puigdemont volt katalán elnök vezette Együtt Katalóniáért számára az amnesztia kérdése volt a tárgyalások egyik kulcspontja. A hat éve brüsszeli emigrációban élő politikus ellen távollétében emeltek vádat zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt.

A tervezett amnesztiatörvény miatt hetek óta zajlanak tüntetések Spanyolország különböző városaiban. Madridban a PSOE székháza előtt hétfő és kedd éjjel a tiltakozók összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, akik gumibottal oszlatták a kordont bontó tömeget és könnygázt is bevetettek.

Szégyennek nevezte a megállapodást Alberto Núnez Feijóo, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) elnöke, aki szerint Pedro Sánchez „behódolt a függetlenségi mozgalom követeléseinek”, és amelyekkel szemben pártja minden eszközzel harcolni fog.

A szocialisták azután kezdtek tárgyalni a volt katalán vezetők rehabilitálásáról, hogy IV. Fülöp király október elején Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt kérte fel a miniszterelnöki tisztségre, mert a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását a poszthoz.

Pedro Sáncheznek saját pártja 121 képviselője mellett további 55 támogató szavazatra van szüksége ahhoz, hogy újból kormányfő lehessen. Ehhez már csak a Baszk Nacionalista Párt (PNV) együttműködése hiányzik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-10: Világfigyelő - :

Kijev kész a kompromisszumra (Kisebbségi jogok)

Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről – jelentette ki Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes tegnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
2023-11-10: Közélet - Mózes László:

Széki időutazás Korniss Péterrel

Összekapaszkodott asszonyok távoznak a vasárnapi istentisztelet után, és összekapaszkodott legények járnak házról házra húsvétkor – e két fénykép is a széki magyar közösség egykori erejét, összefogását példázza, melyről Korniss Péter világhírű fotóművész mesélt Sepsiszentgyörgyön, bemutatva a Hosszú úton. Szék 1967–2022 című idén megjelent fotóalbumát.