Sepsiszentgyörgyön a Magyar Állami Népi Együttes

2023. november 10., péntek, Magazin

A Magyar Állami Népi Együttes a XXXIII. Népzene- és Néptánctalálkozó keretében november 10-én és 11-én Sepsiszentgyörgyön lép fel.

  • Jelenet a Hajnali hold című előadásból. Fotó: Csibi Szilvia
    Jelenet a Hajnali hold című előadásból. Fotó: Csibi Szilvia

Hetényi Milán, az Együttes énekes-szólistája előzetesen közölte, pénteken a Hajnali hold című darabbal mutatkoznak be, szombaton este az erdélyi témájú Kolozsvári piactéren című produkcióval. Emellett felhívta a figyelmet a Néptáncaink nyomában című, interaktív ismeretterjesztő programra, melyet szombaton koradélután tűznek műsorra. A fiataloknak szóló előadás célja, hogy az ifjabb nemzedék is tiszta forrásból ismerhesse meg a néphagyományt.

A Hajnali hold egy nagyon komplex táncszínházi darab, amiben a néptánc mellet a kortárs táncelemek, a közös éneklés és a prózai-drámai részek is helyet kapnak. A darab egyben a női léleknek, a nők életciklusainak lírai bemutatása. Az összeállítás Orza Călin neves sepsiszentgyörgyi koreográfus-rendezőt is dicséri. A művésszel korábban is eredményesen dolgoztak együtt, például az Édeskeserű című, 2009-ben bemutatott produkcióban, aminek társkoreográfusa volt, tette hozzá Hetényi Milán.

A Magyar Állami Népi Együttes, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetése úgy döntött, hogy ha már a végeken, a legkeletebbi magyar városban járnak, akkor visszafelé több helyen is bemutathatnánk a Hajnali hold című darabot. A gondolatmenetet folytatva egy nagyobb szabású erdélyi turné körvonalazódott, így Sepsiszentgyörgy után Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Aradon is bemutatkoznak. (sz.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-10: Kármentő - Kuti János:

Mit vegyünk készpénznek?

A kormány elhatározta a készpénzforgalom korlátozását november 11-től, de bebizonyosodott, hogy javaslatát kár volt készpénznek venni, mert máris változtattak az eredeti rendelkezéseken. A kormányfő kiállt és elkiáltotta magát, hogy a legközelebbi kormány­ülésen felülvizsgálják a korlátozásokra vonatkozó szabályokat, amelyeket azért akartak bevezetni, hogy visszaszorítsák az adócsalást.
2023-11-11: Sport - Miska Brigitta:

Hazai pályán is pontot szereztek a Rapid ellen (Labdarúgás, SuperLiga)

A Sepsi OSK és az FC Rapid a júliusi odavágó után a visszavágóban is gól nélküli döntetlent játszott a a SuperLiga alapszakaszában. A 16. fordulóban a sepsiszentgyörgyi csapat pénteken helyzetekben gazdag összecsapáson osztozott a pontokon a vendég bukaresti együttessel. Liviu Ciobotariu legénysége immár négy meccs óta veretlen a bajnokságban, ráadásul az ellenfelek a legutóbbi három találkozón nem találtak Niczuly Roland kapujába.