Magyar püspököt szenteltek fel a Vajdaságban

2023. november 13., hétfő, Világfigyelő

Felszentelték Fazekas Ferencet, a szabadkai egyházmegye új püspökét szombaton Szabadkán.

  • Fotó: Facebook / Szabadkai Egyházmegye
    Fotó: Facebook / Szabadkai Egyházmegye

Fazekas Ferencet 2022. augusztus 29-én nevezték ki egyházmegyei kormányzóvá azt követően, hogy az előző püspök, Slavko Vecerin elhunyt. Ferenc pápa október 7-én nevezte ki az egyházmegye új püspökének. A szertartást Szabadkán az Avilai Szent Teréz-székesegyházban tartották meg.

„Az Úr kegyelmével és a boldogságos Szűz Mária közbenjárásával legyetek derűs hirdetői Krisztus tanításának, vigyetek reményt minden emberhez” – mondta felszentelését követően az új püspök. Fazekas Ferenc jelmondata a Spe gaudentes, vagyis „Legyetek derűsek a reményben!”

Fazekas Ferenc 1958-ban született Óbecsén, 1984-ben szentelték pappá. Először a zombori Szentháromság-plébánián szolgált, később Topolyán, Bajsán, Gomboson, Zentán, majd Szabadkán teljesített szolgálatot. 2005 és 2012 között a Topolyai Esperesi Kerület vezetője, 2012 és 2020 között a Tiszamenti Főesperesi Kerület főesperese, 2020-tól pedig a Szabadkai Egyházmegye általános helynöke volt. Ezt a szolgálatot szabadkai egyházmegyei kormányzóvá történő 2022-es kinevezéséig végezte.

A Szabadkai Egyházmegye katolikus hívei körülbelül fele-fele arányban magyar és horvát nemzetiségűek, ezért a püspököt egyszer a magyar, egyszer a horvát nemzetiségű papok közül választják meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-13: Belföld - :

Aggódnak a munkáltatók

A Concordia Munkáltatói Szövetség elnöke szerint a kormánynak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy 2024-ben nem lesznek további adóemelések, és tisztáznia kell az új nyugdíjtörvény költségeit.
2023-11-13: Világfigyelő - :

Hatalmas tüntetések a palesztinok mellett

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett. A rendőrség száznál több ellentüntetőt őrizetbe vett. New Yorkban amerikai és izraeli zászlót égettek a tiltakozók, Brüsszelben tűzszünetet követeltek.