Rongyrázásra azért telik

2023. november 14., kedd, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Klaus Iohannis államfő luxusrepülőgéppel készül Afrikába, mikor a kórházaknak gyógyszerre sincs elég pénzük. Már ez is elég felháborító, de akkor válik igazán vérlázítóvá, ha átfogóbb képet nézünk.

2023 ősze a pénzhiányról szól Romániában: miután a kormány év elején teljesen irreális költségvetést fogadott el, túlbecsült bevételekkel és alulbecsült kiadásokkal, nyáron már látszott, hogy több nap, mint kolbász: takarékoskodni kell. Marcel Ciolacu kormányfő gyönyörű beszédet tartott a parlamentben arról, hogy ő majd rendet teremt az elkanászosodott közszférában, véget vet a prédálásnak-pazarlásnak, levágja a meg nem érdemelt juttatásokat, kiseprűzi a tessék-lássék dolgozókat és így tovább. Öröm volt hallgatni, de aztán a speciális nyugdíjak eltörlése, a túlduzzasztott és túlfizetett központi adminisztráció reformja helyett az embereket közvetlenül érintő csapások jöttek: alkalmazási tilalmat hirdettek még az örökös személyzethiánnyal küszködő egészségügyben is, több bőrt húznak le a magánszféráról, és az önkormányzatokat is megnyomorították a beruházások és rendezvények leállításával.

Nem éppen igazságos vétlen polgárokkal megfizettetni a rossz állami gazdálkodás számláit, de meg lehetne ezeket az intézkedéseket is érteni, ha egyformán oszlana a teher. Csakhogy a megszorítások féloldalasak: miközben lebénítja az üzleti szférát, a kormány új közintézményeket hoz létre zsíros állásokkal, és bár a krónikus betegek már szeptemberben jelezték, hogy nincs pénz az ellátásukra, az államfő kiszállásokra szánt keretét 1,5 millió euróval bővítették. Bár az elnöki hivatal 2018-ban titkosította ezeket az adatokat, a Recorder portál riportere kiderítette, mennyi közpénzt emészt fel az ország első turistájának rongyrázása. Iohannis ugyanis kizárólag bérelt luxusrepülőgépekkel utazik, és így egy brüsszeli útja legalább 200 ezer euróba kerül nekünk, adófizetőknek; összehasonlításul megtudhatjuk, hogy Ursula von der Leyen EB-elnöknek 3500 eurót számolnak el Bukarestig. És bőven van még: Károly angol király megkoronázására Iohannis 85 ezer euróért utazott el (ő volt egyébként az egyedüli európai vezető, aki nem rendszeres járattal vagy hivatalos géppel repült; a többiek megúszták 1700–3000 euróból, a cseh államfő ráadásul saját zsebéből fizette ki a jegyet magának és a feleségének), ázsiai körútjára legalább egymillió, dél-amerikai kiruccanására pedig 1,2 millió euró ment el; egy-egy szebeni kitérő e repülő szállodákkal minimum ötezer euróval növelte a költségeket. És most Afrikába készül tíz napra, szintén a feleségével, bár a Recorder leleplezése után egy-két relaxációs eseményt (szafarit és hasonlókat) kiiktattak a programjából. Egészében véve az idén már elköltött 5 millió eurót utazgatásra, két és félszer annyit, mint a járvány előtt: 2019-ben még beérte 2 millióval.

Ebből a pénzből ugyan legfeljebb egy-két kórház adósságaira futná, de nem is ez a lényeg, hanem az üzenet. A gondtalanul nyaralgató Iohannis és az egyre újabb sarcokon agyaló Pe-Sze-De így tudatja, hogy már nem éri be a kifosztásunkkal: még az arcunkba is köpnek. Jó lett volna ezt a nagy egyetértést az ország szolgálatában látni.

 

Borítókép: Klaus Iohannis és felesége. Fotó: Facebook / Klaus Iohannis

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-14: Közélet - Iochom István:

Római katolikus templomot szenteltek Feltorján

Tizenegy év után Feltorja római katolikus hívei megérték, hogy új templomuk lett. A zsúfolásig telt istenházát dr. Kerekes László segédpüspök búcsús szentmise keretében szentelte fel vasárnap. A szentmise fő celebránsa és ünnepi szónoka ugyancsak ő volt, a Kézdi-Orbai Főegyházmegyei Kerület papságával mutatta be a szentmise áldozatot.
2023-11-14: Közélet - :

Felkészülten várják a telet (Megyei utak)

Az előző évekhez hasonlóan a megyei önkormányzat a Kovászna megyei Út és Híd Részvénytársaságnak ítélte oda a gondnokságába tartozó utak téli karbantartását. A vállalat négy városban alakított ki telephelyet, innen indulnak a gépeik, hogy járhatóvá tegyék az utakat, valahányszor az időjárás megköveteli. Idén is csak egyetlen útszakaszt zárnak le a téli időszakra.