A kétfejű borjú és az új kapu - Magyari Lajos

2009. január 26., hétfő, Máról holnapra

A kétfejű borjú, nyilván, a két dicsőséges pártból összetákolt kormány, amely most négy szemmel bámulhatja az új kaput, melyen mindenképpen át kell lépni, bármennyire is új és ismeretlen, egyelőre csak a nevét zúgatják szüntelenül — KRÍZIS!!! —, de természetét és áteresztőképességeit nem tudja még senki.

Ráadásul az új kapu zábéira kiszegeztetett minden felelőtlen választási ígéret is. Eddig elszórakoztak kétfejűék a posztok elosztásával, a székek betöltésével, de a dolgot már nem lehet sokáig húzni és halasztani: valamilyen 2009-es költségvetést elő is kell terjeszteni, s azt megszavaztatni a parlamenttel.

Na, a megszavaztatással semmiféle baj nem lehet, hiszen annyian vannak kétfejűék a törvényhozásban, hogy a gravitáció törvényeit is simán hatályon kívül helyeztethetnék, mondván: az ágról lehulló alma űrhajóvá változik, s a Hold felé indul el.

Minden tréfát félretéve, ez a kormány valószínűleg a leghalványabb elképzeléssel sem rendelkezik arról, hogyan nézzen szembe a pénzügyi és gazdasági világválság kihívásaival, de a saját, korábban elkövetett, felelőtlen marháskodásaival sem, melyeket úgy hívnak, hogy nyugdíjemelés, ötvenszázalékos pedagógusi béremelés, ezer kilométer autópálya stb., stb. Egy régi szólás úgy tartja, hogy ha nagyokat hazudsz, lehetőleg ne írd le, mert azt még számon is lehet kérni, s kétfejűék még törvényekbe is iktattatták felelőtlen ígérgetéseiket. Ez öreg hiba vala, hiszen tudhatták, hogy nyerni fognak, csak az nem volt teljességgel előre látható, hogy ilyen szép kétfejű borjúvá válnak. Mind a kettő arra gondolt, hogy őbelőle akkora tinó lesz, hogy egy üszőcskét maga mellé állítván (liberálisok), esetleg egy kecskegidát is felpártolván (RMDSZ), egyedül dirigálhatja a kormányzás terhes, de dicsőséges diadalmenetét. Hát nem így lett, kétfejűsödtek, s most az egyik fej nem tudván, hogy mit akar a másik fej, nyolcszemközt állnak az új kapuval, s azon vitatkoznak, ki mennyit kapjon a pénzből. Mármint a tárcák a költségvetési összegekből, melyek elméletiek csupán, mert büdzsé még nincs, de holnapra erősen ígérik.

Itt csak a hirtelenében leváltott belügyminiszter hirtelenében kinevezett utóda tudhatja igazán a dolgát: elő kell készíteni a vízágyúkat és a gumibotokat, mert tüntetés, az lészen elég e tavaszon.

Az Európai Unió szakértői nagyon pesszimisták Románia közeljövős gazdasági-pénzügyi kilátásait illetően, van, aki minimális gazdasági növekedést jósol (ezek a borúlátóak), de olyan hangok is vannak (az optimisták!), kik azt mondják, dehogy lesz lassulás, egyenesen recesszió, visszamenet várható.

Emil Boc, a nagy szakértő még mindig ötszázaléknyi (,,lehet egy picivel kevesebb") fejlődésről vizionál, s készül kétfejű borját nekivezetni az új kapunak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 90
szavazógép
2009-01-24: Közélet - x:

Az egyesülés hórája

Százötven éve egyesültek a román fejedelemségek, Moldva és Havasalföld — ez volt a sepsiszentgyörgyi katonai központban tegnap tartott tudományos ülésszak témája.
2009-01-26: Közélet - x:

Januári piacjárás - Simó Erzsébet

Kevés a vásárló, de az áru és a elárusító is a piacon, bár az idő határozottan kellemes, ha kisüt a nap, még melege is van, mégis mintha a jeges tél uralná hangulatunkat.