Mi, hol, mikor?

2023. november 16., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
LÁBAS HÁZ. Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház emeleti kiállítótereiben november 17-én, pénteken 18 órakor megnyílik Fülöp József (Csíkszereda, 1982) az elmúlt tíz év munkásságát összefoglaló egyéni kiállítása. Alkotói munkája mellett a csíkszeredai Megyeháza Galéria kiállításait gondozza. A kiállítás Miklós Szilárd képzőművész együttműködő tervezése alapján valósult meg.
 

ERDŐVIDÉK MÚZEUMA. November 17-én, pénteken 18 órakor egy különleges festészeti kiállítás nyílik Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár-termében. A Kék című, a pop-art mozgalomnak és Puskás Lenke Rozália művésznek szentelt kiállítást megnyitja Szabó Rita Sarolta és Sorina Barbu. Házigazdák Lakatos Csilla és Demeter László muzeológusok.

Zene
ELŐADÁS A vonós HANGSZEREKRŐL. A sepsiszentkirályi művelődési házban ma 18 órától Mihály Pál hangszerkészítő, muzsikus és zenepedagógus tart előadást a Vonós hangszerek megjelenése és fejlődése témakörben. A belépés ingyenes.
AZ I. MOZSIKA NÉPZENEI KÉPZÉSRE november 18-ig lehet jelentkezni. A november 19. – december 15. között sorra kerülő népzeneoktatásra hegedűn, brácsán, harmonikán és nagybőgőn játszó zenészek jelentkezését várják. Jelentkezni, érdeklődni személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2. szám), a 0267 351 648-as, a 0757 047 720-as telefonon vagy a cultcovasna@gmail.com e-mail-címen lehet.
ÜVEGHANG AKADÉMIA – A KLEZMER SAJÁTOSSÁGAI. Utolsó előadásához érkezik idén a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Üveghang Akadémia elnevezésű zenei ismeretterjesztő képzése. Az évad záróakkordja a budapesti Dávid Klezmer Band elő­adása lesz november 17-én, pénteken 18 órai kezdettel a Park vendéglő éttermében. Az est folyamán megismerhetjük a klezmer sajátosságait és betekintést nyerhetünk a zsidó kultúrába. Az együttes tagjai: Dávid József (klarinét), Móser Ádám (harmonika), Rózsa István (tuba, basszusgitár) és Varró Zoltán (ütőhangszerek).
TROMBITA-ORGONA HANGVERSENY. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb római katolikus templomban november 17-én, pénteken 18 órától trombita-orgona hangversenyen fellép Medves Sándor (trombita) és Potyó István (orgona). A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.

Színház
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház Kosztándi Jenő-bérletének soron következő előadása november 17-én, pénteken 19 órától Bódi Attila Lázadni veletek akartam című kortárs dramaturgiája Sebestyén Aba rendezésében. Előadja a Yorick Stúdió, együttműködésben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával.

Bábszínház
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház Kosztándi Jenő-bérletének soron következő előadása november 17-én, pénteken 19 órától Bódi Attila Lázadni veletek akartam című kortárs dramaturgiája Sebestyén Aba rendezésében. Előadja a Yorick Stúdió, együttműködésben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával.

Tánc
Ma 10 és 12 órától a Kovásznai Művelődési Központba várja az érdeklődőket Világhírű Redever című, gyerekeknek készült táncjátékára a Háromszék Táncegyüttes. A jegyek ára 15 lej. A szervezők az elő­adást a legkisebb, óvodás korosztálytól egészen ötödik osztályos korig ajánlják, de a felnőttek sem fognak unatkozni!

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.30-tól Trollok: Együtt a banda (magyarul beszélő), 16.45-től Apró hősök – kalandos vizeken (románul beszélő), 18.15-től Marvelek (magyarul beszélő) és 18.30-tól román feliratos, 20.15-től MMXX (román filmdráma), 20.30-tól Magyarázat mindenre (magyar játékfilm).

Hitvilág
SZENT ERZSÉBET-GYŰJTÉS. A Gyulafehérvári Caritas hátrányos helyzetű gyerekeket segítő programjai támogatására gyűjt vasárnap a katolikus templomokban. Nappali foglalkoztatóközpont működik Kovászna megyében Ozsdolán, Zabolán, Petőfalván és Sepsiszentgyörgyön. A pénzadományokat a gyermekek délutáni oktatására, pedagógiai eszközök vásárlására és a gyerekek napi meleg ebédjére fordítják. Hozzájárulását online is eljuttathatja a caritas-ab.ro honlapon az Adományozok gombra kattintva.

Cukorbetegek világnapja
A cukorbetegek világnapja (november 14.) alkalmából november 18-án, szombaton a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tartja évente ismétlődő rendezvényét a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete. 8 órától belgyógyászati és szemészeti vizsgálatokra várják az érdeklődőket, 11 órától dr. Albert András szemész főorvos tart előadást, 12 órától Mocanu-Prezsmer Erika operettdalokkal szórakoztatja a közönséget, 12.30 órától népdalokat énekel Pethő Sára és Molnár Kata, a Művészeti és Népiskola két diákja.

Diákok figyelemfelkeltő felvonulása
A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság partnerségben a Kovászna Megyei Kábítószer-ellenes Ügynökséggel, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel és a megyei rendőrséggel dohányzás elleni felvonulást szervez ma 13.30 órától 14.30 óráig Sepsiszentgyörgyön, amelyen közel hatszáz diák vesz részt. A felvonulás, amely a dohányzás ártalmaira hívja fel a figyelmet, az Erzsébet parki Gróf Mikó Imre-szobortól indul, a Sugás Áruház és polgármesteri hivatal előtt elhaladva a Tamási Áron Színház előtti kőszínpadhoz érkeznek vissza, ahol a szervezők beszédet tartanak.

Röviden
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a digitális vízórák felszerelése miatt  Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óráig a Cigaretta, Patak, Dohány, Beke György, Energia, Füzes, Márton Áron, Bányai János, Sylvester Lajos, Kis­szék, Birtalan Ákos, Lőrincz Csaba, Veress Dániel, Gyár utcában, a Grigore Bălan úti ANL-tömbházakban, az Angyali Üdvözlet ortodox templom épületében, a Fazakas Dental Klinikán, a csendőrség épületében, a Pro Vitam klinikán, a gyermekjogvédelem épületében, az OXY és a Kings autómosóban, valamint a Puskás Tivadar Szakközépiskola sporttermében; 17-én 8–18 óráig a Gesztenye, Kertész, Victor Babeș, Fecske, Galamb utcában, a Multi-Trans közszállítási vállalat végállomásánál és a Mihai Viteazul téri 43-as tömbház A, B és C lépcsőházában szünetel az ivóvízellátás.
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön a Hajnal, Szegfű és Rózsa utcában ma és 17-én 8–14 óráig; Uzonkafürdőn ma 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig az 1918. december 1. úti Adonis gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 324 903). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos.

3D támogatott program
Az Amőba Alapítvány az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával 3D grafikai szerkesztés és nyomtatás haladó programot szervez gimnazista diákoknak. A programindítóra november 23-án, csütörtökön 16 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön az Eurocenter Amőba Oktatási Központ informatikatermében. Ezt követően a műhelyfoglalkozásokat hetente egy alkalommal tartják, pénteken 16–18 óráig. A részvétel ingyenes, de a helyek száma korlátozott. Iratkozás az Amőba székhelyén, a Tempom utca 1A szám alatt naponta 9–17 óráig. Érdeklődni a 0744 616 449-es telefonon lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2089
szavazógép
2023-11-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2023-11-16: Sport - :

Jakab Eszter részvételt szerezhet a kontinensviadalra (Karate)

A sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Club és az MTK Budapest csapata november 11-én a magyar fővárosban versenyzett a Hungarian Open nemzetközi karateversenyen, amely egyben az utolsó fordulója volt a jövő évi grúziai korosztályos Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatának. A rangos megmérettetést a háromszéki gárda két ezüst- és négy bronzéremmel zárta, ráadásul Török Panka bebiztosította részvételét a kontinensviadalon.