Mester

2023. november 16., csütörtök, Jegyzet
Váry O. Péter

Aki sokat jár, sokat lát. És sok mindent hall is. Mondatokat, monológokat, párbeszédeket is akár, ha ráér. Egy-egy foszlányból pedig egész történetek kerekedhetnek ki, egy-egy fél füllel hallott dialógusból élettörténetek épülhetnek fel. A maga módján mindenik tanulságos lehet.

A fiatalember jött-ment fel és alá az utca túlsó oldalán, bal kezével görcsösen füléhez szorította telefonját, jobbjával nagy ívben hadonászott, és mindegyre azt ordította a maroknyi készülék mikrofonjába: mondd, szeretsz te engem igazán? Sokáig gondolkodtam azon, miféle történetet lehet ehhez a mondathoz hozzárendelni? Nyilván, csakis szerelmi históriát, megcsalással és csalódással, elutasítással és bánattal, csöpögős sztorit, amolyan telenovellát, amelyből semmiféle következtetést nem lehet levonni, és amelynek semmiféle információértéke nincs. Az ilyen márpedig nem újságtéma, mert egy szolid napilapba még csak a pletykarovat se fér bele (hiába hiányolják olykor az olvasók), hát még egy végeérhetetlen románc. Talán, ha türelmes vagyok, amikor a telefonjába ordító fiatalembert láttam az utca túlsó oldalán, és tovább hallgatom a világba belekiáltott fájdalmát, kikerekedhetett volna egy épkézláb történet – de hallgatózni nem illik, úgyhogy ezt a témát nem írtam meg.

Igen, hallgatózás. Az ember olykor kerül olyan helyzetbe, hogy kénytelen végighallgatni másokat. Gyalogátjárónál a zöldre várva, buszban a leszállásra készülve, boltban az előző vásárló után toporogva. Műszaki jellegű elárusítóhelyen ácsorogtam minap, meglehetősen türelmetlenül, mert munkaidőben nem ildomos magáncélú vásárlásokat lebonyolítani, előttem overallos férfi, láthatóan gyakori ügyfele a boltnak, hiszen maga veszi le a polcról a neki szükséges árut, miközben a pult mögött a kiszolgáló az apróbb termékeket csomagolja. És a diskurzus is arra utal, régóta és rendszeresen vásárol itt, tudja minden készítmény árát, a lista végére fejben már ki is számolja a végösszeget. A pult mögötti hölgy azonban más árat mond neki, számottevően kevesebbet, mint amit ő kalkulált – és itt kezdődik a dolgok érdekesebbik fele. A melós előbb viccesre fogja, csak nem kaptam kedvezményt?, kérdezi mosolyogva, és még hozzáteszi, múltkor is ugyanezeket a termékeket vásárolta, akkor meg annyiba került, amennyit ő kiszámított. Csakhogy a múltkor a jobb minőségű árucikkeket vásárolta, adja meg a felvilágosítást az elárusító, miközben gyorsan összeveti a pulton felsorakoztatott termékeket a kasszába beütött listával. Ekkor a mester már komolyra fordítja a szót, nem is bizalmasan, de fensőbbséges kinyilatkoztatásként adja meg a magyarázatot: a munkát úgy kell elvégezni, hogy másnap visszahívjanak javítani, mert akkor még egyszer el lehet kérni ugyanazt a pénzt, ha nem még többet. És büszkén néz maga elé, mint aki a világ egyik nagy talányát fejtette meg éppen. Talán mondott még valamit, mielőtt fizetett, de azt én már nem hallottam. Hosszú másodpercekbe tellett, mire a pult mögött álló hölgy kérdése eljutott értelmemig, és akkor sem arra válaszoltam, hogy mit kérek, hanem visszakérdeztem: ez komolyan gondolta, amit mondott? Csak így: ez. Mert ott és akkor nem tudtam emberszámba venni a melóst, aki ezzel a gondolkodásmóddal végzi munkáját.

A miérten – mármint hogy alakulhatott ki egy szakember részéről ilyen viszonyulás mesterségéhez – és a hogyanon – azaz miként tud továbbra is megélni szakmájából az ilyen mester – azóta is gondolkodom. Választ meg sem próbálok adni, nem úgy indítottak neki az életnek szüleim, hogy magamévá tehessem az efféle mentalitást, és nem olyan iskolákba jártam, ahol az ilyesmit tanítják. Egy dicstelenül letűnt kor gyermeke vagyok, elismerem, sok tekintetben régimódi (mai napig vallom a József Attila-i tanítást, amelyet elemistaként annyiszor leírtam: dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes) és kicsit idealista is (még hiszek az ember értékteremtő küldetésében), de a mostani világban is meglehetősen jól eligazodom. Csak néha, ilyeneket látva-hallva, találom nehezen a helyem benne.

 

Borítókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?










eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Eredményes volt a lomtalanítás

Lezárult a Tega Rt. átfogó lomtalanítási akciója, márciustól novemberig Sepsiszentgyörgyön, illetve a kiszolgált több mint száz háromszéki településen gyűjtötték a háztartásokban fölöslegessé vált, nagy méretű használati tárgyakat, elektronikai cikkeket és üveget.
2023-11-16: Közélet - Nagy D. István:

Hétfőn dönthet a táblabíróság (Ittasan balesetező rendőr)

Lezárult az online aláírásgyűjtés az Igazságot Lehelnek Facebook-csoport létrehozói által elindított petíció támogatására, melyben a közel két évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgy határában ittasan halálos balesetet okozó rendőr alapfokú ítéletének súlyosbítását kérik. A petíciót, melyet korábban részletesen ismertettünk, több mint 1800 személy látott el kézjegyével. A balesetben elhunyt 28 éves áldozat szülei, támogatóik, valamint a csoport tagjai egy újabb megmozdulásra hívják november 20-ra a Brassói Ítélőtáblához mindazokat, akik szerint az alapfokú ítélet – három év felfüggesztett szabadságvesztés – túl enyhe, és a fellebbviteli ítélőszéknek súlyosabb büntetést kellene kiszabnia.