A kistermelők kihullnak a piacról

2023. november 21., kedd, Gazdakör

Alacsony a burgonya iránti kereslet, nem lehet jó áron értékesíteni, noha a Hargita megyei termesztők idén jó termést takarítottak be – fejtette ki az Agerpres hírügynökségnek Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, aki szerint ennek egyik oka, hogy megváltoztak a fogyasztói szokások.

  • A kistermelő inkább csak magát látja el. Albert Levente felvétele
    A kistermelő inkább csak magát látja el. Albert Levente felvétele

Romfeld Zsolt elmondta, a krumpli kilójának termelői ára 1 lej és 1,7 lej között mozog, a nagy élelmiszer-áruházakkal szerződésben álló gazdáktól 1,35 lejért veszik meg a becsomagolt burgonyát, amely aztán sokkal magasabb áron kerül az üzletek polcaira.

Romfeld Zsolt szerint megváltoztak a fogyasztói szokások: az emberek általában már nem veszik meg előre a télire való krumplit, hanem a napi szükségletnek megfelelő, kis adagokat vásárolnak. Ugyanakkor a viszonteladók is csak a keresletnek megfelelő mennyiségű burgonyát vásárolnak, így a tárolás teljes egészében a termelőkre hárul.

Az igazgató arról is beszámolt, a gazdák jelenleg azt számítgatják, mennyire lesz kifizetődő jövőre krumplit termeszteni. A költségeket figyelembe véve legalább 2 lejt kellene kapniuk a burgonya kilogrammjáért – mondta.

Hargita megyében közel 7000 hektáron termesztettek krumplit ebben az évben. A szakértők szerint a termés megfelelő volt, hektáronként átlagosan 22 tonna, de helyenként elérte a 40 tonnát is. Az utóbbi években fokozatosan csökkent a krumplitermesztésre használt földterület Hargita megyében. A kistermelők ugyanis rájöttek, hogy kis területen nem kifizetődő kereskedelemre szánt burgonyát termeszteni, így áttértek arra, hogy kizárólag a család szükségleteinek megfelelő mennyiséget termelnek meg – mgyarázta Romfeld Zsolt. (i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-11-21: Sport - :

Novak Djokovic hetedszer világbajnok (Tenisz)

Novak Djokovic szerezte meg a férfi teniszezők világbajnoki címét, mivel vasárnap az ATP-világbajnokság torinói döntőjében két szettben diadalmaskodott az olasz Jannik Sinner felett. A 36 éves szerb teniszező hetedszer ünnepelhetett ATP-világbajnoki címet, ezzel már egyedüliként áll az örökranglista első helyén.
2023-11-21: Gazdakör - Incze Péter:

Tegnaptól pályázható az ismeretátadás támogatása (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy tegnap elindult a pályáztatás a vidékfejlesztési stratégia DR 37-es, Az ismeretátadás támogatása nevet viselő intézkedésére. A pályázható összeg 1,8 millió euró.