Törvényjavaslat a nemzeti szuverenitás védelméről

2023. november 23., csütörtök, Világfigyelő

A kormányoldal kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslatot és az alaptörvény tizenkettedik módosítását, amely egyebek között az alkotmányos önazonosság védelme érdekében megteremti a lehetőséget a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozására.

  • Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Fotó: Facebook / Hollik István
    Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Fotó: Facebook / Hollik István

Az igazságügyi miniszter által benyújtott alaptörvény-módosítás rögzíti, hogy az alkotmányos önazonosság védelme érdekében sarkalatos törvénnyel létrehozott, független szerv működik. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jegyzi a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslatot, amely elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként hozná létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

A javaslat arra hivatkozik: Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban éri jogellenes támadás, és a 2022-es országgyűlési választási kampányt már külföldről közvetlenül érkező pénzekkel próbálták befolyásolni, amit igazolt az egységes baloldali ellenzék támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is. Az előterjesztés szerint a magyar szabályozás jelenleg is tiltja a pártok számára a külföldi támogatás elfogadását, ám ezt 2022 tavaszán az egységes ellenzék azzal kerülte meg, hogy politikai tevékenységet végző civil szervezetein és gazdasági társaságokon keresztül használta fel a külföldről érkező összegeket.

 

Ellenzéki bírálatok

Az LMP elfogadhatatlannak tartja és nem tudja támogatni a kormány szuverenitási törvényjavaslatát. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azt mondta: az előző este a parlamentnek benyújtott javaslat a politikai elit hatalmának védelmét és jövőre nézve annak bebiztosítását célozza.

Egy „valódi” szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot terjeszt be az Országgyűlésnek négy ellenzéki párt, szerintük ugyanis az ország szuverenitását a kormánytól kell megvédeni, mert kiszolgáltatja Magyarországot az orosz és kínai érdekeknek. A Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője úgy értékelte: a kormány saját maga ellen nyújtotta be a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénycsomagot, annak ugyanis „annyi köze van a magyar szuverenitásvédelemhez, mint a Felcsútnak a Real Madridhoz”. Kijelentette, a törvényjavaslat „egy fikarcnyival” sem fogja javítani Magyarország biztonságát, függetlenségét, szuverenitását. Hozzátette: Magyarország biztonságára a kínai és orosz befolyás jelent veszélyt, például az ország orosz gáznak való kiszolgáltatottsága vagy a legjobb minőségű termőföldek és az ivóvízkészlet kiárusítása a kínai akkumulátorgyárak idetelepítésével.

 

Bezárják a kiskaput

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint azért nem támogatja a baloldal a szuverenitásvédelmi törvényt, mert „mostantól nem jöhet a dollár kötegelve”. Hollik István ezt a Facebook-oldalára tegnap feltöltött videonyilatkozatához írta. A kormánypárti politikus a videóban hangsúlyozta, a kedden benyújtott törvényjavaslatban „tisztán és világosan az áll”, hogy ha valaki, aki párt vagy bármilyen más szervezetként elindul egy választáson és külföldi pénzt használ fel, az ezentúl bűncselekményt követ el. „Ezzel bezárjuk azt a kiskaput, amelyet a dollárbaloldal kihasznált a 2022-es választáson” – fűzte hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2023-11-23: Világfigyelő - :

Kezdődik a gázai tűzszünet, szabadulhatnak a túszok

Izraeli, palesztin és egyiptomi források egybehangzó jelentése szerint ma 10 órakor kezdődik a Gázai övezetben a legalább négynapos, de akár tíz napig is eltartó tűzszünet. Ugyanakkor szintén ma reggel szabadulhatnak az első túszok, miután Izrael megállapodást kötött a Hamász terrorszervezettel ötven túsz szabadon engedéséről.
2023-11-23: Közélet - Bartos Lóránt:

Pályázási abszurdumok (Bereck)

Ha időben megvalósul, akkor nagyot lép előre Bereck az alternatív fűtésrendszerek alkalmazásával, ami jelentős terhet venne le az önkormányzat válláról. Jó pár közintézményt látnának el biomasszás fűtéssel, csakhogy van egy jelentős gond: a meglehetősen rövid kivitelezési határidő. A munkálatot ugyanis pályázati pénzből valósítják meg, és abszurd módon mindössze négy hónapot kaptak a kivitelezésre.