Erdélyben is aktív még az Osonó

2023. november 23., csütörtök, Közélet

Miután november 10–13. között újabb interetnikai színházi projektet szervezett az Osonó Színházműhely Szentegyházán roma és magyar fiatalok számára, november 13–18. között Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely és Budapest közönségének mutatta be az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, fiatalok személyes történeteit feldolgozó előadását.

  • Fotó: Osonó
    Fotó: Osonó

A Szentegyházán tartott találkozó az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával valósult meg, az etnikai, nyelvi és kulturális sokszínűség előmozdítását célozta az identitás iránti kíváncsiság felkeltése, egymás kultúrájának felfedezése, a közös pontok megtapasztalása, illetve annak előmozdítása által, hogy a résztvevők előítéletek nélkül és empátiával gondolkodjanak egymásról. A húsz magyar és tíz roma nemzetiségű fiatal jelentkező különböző kommunikációs játékokban és színházi gyakorlatokban vett részt, melyeket Fazakas Misi, az Osonó vezetője és rendezője, valamint Mucha Oszkár, a társulat színésze és trénere vezetett. A csapat- és önismereti játékok, személyiségfejlesztő gyakorlatok, a beszédművelés, színészmesterség és improvizációs feladatok annak a lehetőségét teremtették meg, hogy a különböző etnikumú fiatalok felfedezhessék az egymásban rejlő értékeket.

November 13–18. között Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely és Budapest közönsége is láthatta az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást. A Fazakas Misi által rendezett produkció személyes történeteken alapul, és a fiatalokat érintő társadalmi-szociális problémákat, a magányos gyerekek, tehetetlen szülők, kiszolgáltatott fiatalok helyzetét járja körül, „megmutatva arcainkat, ahogyan a víz tükrözi azokat”. Az előadás eddig 3 kontinens 24 országának 192 településén került bemutatásra, összesen 618 alkalommal. Minden előadást interaktív közönségtalálkozó követ, mely teret biztosít a közös gondolkodásra, a dokumentarista előadásban felvetett témák, problémák megvitatására. A turné november 18-án a budapesti Katona József Színházban ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2023-11-23: Közélet - Bartos Lóránt:

Még szűk egy hónapig lehet pályázni (Kézdivásárhelyi Részvételi Költségvetés)

Idén is meghirdette a Részvételi Költségvetés nevű programját a kézdivásárhelyi önkormányzat: december 15-ig legtöbb ötvenezer lejből megvalósítható ötleteket várnak civil szervezetek vagy magánszemélyek részéről. A Részvételi Költségvetés 2023–2024-es kiírására összesen százezer lejt különítettek el.
2023-11-23: Közélet - Nagy B. Sándor:

Sérült szimmetriák és macska nélküli mosoly

A TÉT (Tudás-Élmény-Tapasztalat) estek elnevezésű alkalmi előadás-sorozat újabb felvonásához érkezett a könyvtár, ez pedig a szimmetriákról szól – mondta rövid felvezetőjében Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója azon a Nagy Péter és alkotótársai által tartott kedd esti előadáson, mely a csíkszeredai tudománytörténész korábbi előadásaihoz hasonlóan az irodalom és a zene segítségével igyekezett bevezetni az érdeklődőket a tudomány rejtelmeibe.