Kormányalakítás LengyelországbanMorawieczki nem adja fel

2023. november 29., szerda, Világfigyelő

Feleskette hétfő este Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki új kormányát, amely ezzel hivatalba lépett, de két héten belül még meg kell szereznie az októberi választások nyomán megalakult parlament bizalmát. Erre azonban nem sok esélye van, hiszen pártja mögött nincs parlamenti többség, így valószínűleg Donald Tusk alakíthat majd kormányt pár hét múlva.

  • Fotó: Facebook / Mateusz Morawieczki
    Fotó: Facebook / Mateusz Morawieczki

A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda hangsúlyozta: Morawiecki kabinetjének beiktatásával eleget tett a lengyel szokásjognak, mely szerint a legjobb választási eredményt elérő frakció jelöltje kap elsőként kormány­alakítási megbízást.

Az október 15-i parlamenti választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. Az előző ciklusban ellenzéki négy tömörülésből álló parlamenti koalíciónak együttesen abszolút többsége, 248 mandátuma van. További 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

Morawieckinek az alkotmány értelmében két héten belül kell elmondania programbeszédét és bizalmat kérnie a parlamenttől. Az ellenzéki koalíciót alkotó tömörülések és a Konföderáció vezetői kizárták Morawiecki új kormányának támogatását. A miniszterelnök viszont azzal érvelt: több párt egyes képviselőivel is tárgyalt kormánya támogatásáról. Ha Morawiecki kormánya nem nyeri el a szejm bizalmát, a parlamenti alsóház legalább 46 képviselő kezdeményezésére, többségi szavazással bíz meg valakit az új kormány összeállításával. Az ellenzéki koalíció kormányfőjelöltje Donald Tusk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1781
szavazógép
2023-11-29: Világfigyelő - :

Kínozták a túszul ejtett gyermekeket

A Hamasz fogságából kiszabadult gyermekek kínzásukról számoltak be hozzátartozóiknak Izraelben – jelentette az izraeli 13-as kereskedelmi tévé tegnap.
2023-11-29: Belföld - :

Regionális NATO-parancsnokság Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command – R-SOC). Klaus Iohannis államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését tegnapi együttes ülésén hagyta jóvá a bukaresti parlament két háza.