Kertészkedés mesterséges fényben

2023. december 5., kedd, Gazdakör

Egy, a képviselőházban nemrég megszavazott törvény lehetővé tenné, hogy a városon lakók is uniós mezőgazdasági támogatást kapjanak, ha épületekben vagy célirányosan kialakított helyiségekben saját fogyasztás mellett piaci eladásra is termesztenek zöldséget.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A termesztésnek teljesen elszigetelt környezetben kell történnie, mesterséges fény mellett, mesterséges táptalajon, ahol a hőmérséklet, a nedvesség és a tápanyag biztosítása egyaránt ellenőrzött. A bukaresti agronómiai egyetem kutatói már négy éve tanulmányozzák ezt a függőlegesnek is nevezett termelési módot. A törvény lehetővé teszi, hogy aki belefog az új típusú tevékenységbe, uniós támogatást is igényelhet. A jogszabályt az államelnöknek még ki kell hirdetnie, majd az uniótól jóváhagyást és esetleges pénzügyi támogatást is kell kérni ehhez. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2023-12-05: Gazdakör - Incze Péter:

Változott a gazdaság nagyságának kiszámítása

Az új vidékfejlesztési stratégiában megváltozott a gazdaság méretét jelző mutató, a standard output (SO) érték kiszámítási módja, a növénykultúrák hektáronkénti, illetve a haszonállatok egyedenkénti megszabott értéke. A farm SO-értékének megállapítása pályázatok esetén elengedhetetlen, a legtöbb kiírásra csak egy minimális SO-érték fölött lehet pályázni.
2023-12-05: Gazdakör - :

Készülhetnek a Leader-csoportok

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy újabb lehetőség nyilik meg a Leader-csoportok számára, melyek az elkészített stratégiájukat és a kötelező dokumentumokat december 15-től 2024. január 8-ig tehetik le.