Belföldi hírek - Ferencz Csaba

2009. január 27., kedd, Belföld
Készül a büdzsé

A koalíciós pártok tegnapi szenátusi találkozója után Emil Boc kormányfő kijelentette, a gazdaság fejlesztése, a befektetések és a kis jövedelműek védelme képezi a 2009-es állami költségvetés-tervezet tengelyét. Hozzátette, még elemzik a tárcáktól való elbocsátások kérdését. A költségvetés-tervezetet várhatóan a csütörtöki kormányülésen fogadja el a kabinet, addig a részleteket is kidolgozzák. Mircea Geoană SZDP-elnök korábban a nyugdíjak és a tanügyi fizetések emeléséről, Emil Boc pedig a gazdasági fejlesztést, illetve az alacsony fizetésű és nyugdíjú személyek védelmét helyezte a büdzsé középpontjába.

Kétezer elbocsátás

Dan Nica kormányfőhelyettes a Központi Koordináló Politikai Vezetőtestület ülése után kijelentette, körülbelül kétezer személyt fognak elbocsátani a központi közigazgatási apparátusból. Az elbocsátás kritériuma a következő: akinek csak az a dolga, hogy kávézzon, hazamegy, akinek tennivalója van, marad. Arra a kérdésre, hogy az ülésen szóba került-e a központi állami apparátus alkalmazottjainak húsz százalékkal való csökkentése, Nica kifejtette: ,,A pénzügyi miniszter a mai nap folyamán várja az arra irányuló javaslatot, hogy elbocsássuk a fölösleges alkalmazottakat, akiket az elmúlt két évben mindenféle megítélés nélkül felvettek a tárcák központi apparátusába, háromszorosára vagy négyszeresére növelve ezzel a személyzetet." A kormány múlt csütörtökön úgy döntött, húsz százalékkal csökkenti az állások számát a minisztériumokban és a kormány ügynökségeiben. Az intézkedés nem hat ki az egész közalkalmazotti állományra.

Ismét kényszerpihenő a Dacia-üzemben

Ismét felfüggeszti két hétre termelését az Automobile Dacia gépkocsigyár, kényszerszabadságra küldve alkalmazottjait. A vállalat az autópiac további drámai hanyatlására hivatkozva szánta rá magát e lépésre. A tegnap életbe lépett kényszerszünet február 8-ig tart, addig az alkalmazottak bruttó bérük 85 százalékát kapják. A piteşti-i üzem vezetősége bejelentette azt is, hogy a cégnél a hónap végén lejáró, meghatározott idejű szerződéssel rendelkező mintegy háromszáz embernek nem újítják meg a munkaviszonyát. Ion Iordache, a Dacia autógyár szakszervezetének helyettes vezetője szerint az új gépkocsik piacát valósággal megfojtják a behozott használt autók. 2008 decemberében 54 712 ilyet hoztak be, ami 471 százalékos gyarapodást jelent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Tavaly összesen 300 891 használt importautót helyeztek forgalomba. Emiatt az új gépkocsik eladása drasztikusan csökkent, különösen október óta, amikor harmincszázalékos visszaesést könyveltek el 2007 októberéhez képest. Novemberben 55, decemberben pedig 53 százalékos volt a csökkenés az előző esztendő azonos hónapjához viszonyítva. Ami a Dacia romániai eladásait illeti, 3622 darabot értékesítettek decemberben, ami 55 százalékos visszaesést jelentett 2007 decemberéhez képest.

Közel hatvankilós heroinfogás

A kábítószerosztály rendőrei 55 kilogramm heroint fedeztek fel a fővárosban egy Törökországból érkezett, építőanyagokat szállító tehergépkocsiban elrejtve. Bírósági források szerint a teherautó sofőrje török állampolgár, és két héttel korábban lépett be az országba a giurgiui határátkelőnél. A vizsgálatot végzők Bukarestig követték a járművet, majd egy héttel később letartóztatták a sofőrjét. A heroint a tehergépkocsi utasfülkéjében több csomagban találták meg, az anyag a holland piacra szánt heroin volt. A török állampolgárt 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Drágult az üzemanyag

A Petrom tegnap kilenc banival emelte a benzin, illetve hat banival a gázolaj árát. A drágítás nyomán az ólommentes Premium 95-ös benzin literének ára 3,02 lej lesz, az ólommentes Top Premium 99+ benzin litere 3,35 lej. Az OMV Carrera 95 és az OMV Carrera 100 típusú benzin literét 3,12 lejért, illetve 3,75 lejért lehet megvásárolni a kutaknál. Az OMV Alpin Diesel gázolaj litere 3,75 lejbe kerül, az OMV Sprint Diesel litere pedig 3,47 lejbe. A Top Euro Diesel 5 és az Euro Diesel 5 típusú gázolaj litere 3,42 lejbe, illetve 3,29 lejbe kerül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1756
szavazógép
2009-01-27: Belföld - x:

Hírsaláta

KILENCMILLIÁRD EURÓVAL A VÁLSÁG ELLEN. Románia válság elleni terve közel kilencmilliárd eurót emészt fel a Cotidianul lap online kiadása szerint. A lap újságírói bemutatják azokat a társadalomvédelmi intézkedéseket, amelyekben a szakszervezetek és a hatóságok megegyeztek.
2009-01-27: Közélet - x:

Adót igen, bírságot nem fizetnek - Váry O. Péter

Átlagos évet zárt Sepsiszentgyörgy a helyi adók és illetékek behajtását illetően, immár néhány éve nagyjából ugyanaz az év végi adóbefizetési arány: nyolcvan százalék fölött, de kilencven alatt.