Tanítás a tantermen kívül

2023. december 15., péntek, Nyílttér

Finnországi továbbképzésre kaptunk lehetőséget novemberben egy Erasmus+ projekt keretében. Köztudott, hogy Finnország az élvonalban szerepel a diákok teljesítményét felmérő PISA-teszteken, ezért kíváncsian indultunk felfedezni a finn titkot. 

A továbbképzés témája: Tanítás a tantermen kívül. A finn tanterv része a tantermen kívüli oktatás, hisz gyerekei­ket gyakorlatiasnak nevelik. Hiszik, hogy nincs rossz idő, csak rossz öltözet, ezért hetente kétszer hóban, napsütésben kiviszik a diákokat az utcára, az erdőbe, a múzeumba, az üzletbe stb. Nagyon fontos a csoportmunka: a gyerekek együtt fedeznek fel új ismereteket, mindenkinek van feladata. Az iskola minden eszközt biztosít, nem lehet azzal hencegni, hogy kinek menőbb a telefonja. Mindennek az alapja a bizalom. Senki nem kételkedik abban, hogy a pedagógus szakszerűen végzi munkáját a gyerek fejlesztése érdekében, nem kell órákat tölteni papírok kitöltésével, engedélyek beszerzésével.

A továbbképzés során nagyon sok új oktatási módszerrel ismerkedtünk meg: a manapság nélkülözhetetlen technikai eszközök alkalmazása mellett videókat, irodalmi szemelvényeket vizsgáltunk, hogy ezáltal érdekesebbé tudjuk tenni a nyelvtanítást. Nagy hangsúlyt kapott a szókincsfejlesztés különböző módszerei­nek alkalmazása. Az oktató mosolyogva közölte, hogy rokonok vagyunk. Ismerős volt a hangsúly, a hanglejtés, a sok hosszú magánhangzó. Gyökereket fedeztünk fel és szárnyakat kaptunk.

Nagyon fontos a mai nyelvoktatásban a kommunikációs készségek fejlesztése, annak elérése, hogy a diákok legyőzzék az idegen nyelven való megszólalással kapcsolatos gátlásaikat. Kiküldtek az utcára, hogy érdeklődjünk, információkat gyűjtsünk a finn kultúráról, nyelvről. Hasznos volt megismerni a más országokból érkezett kollégák tapasztalatait, együtt örültünk, amikor teljesítettük a feladatokat. Tanultunk olaszul, horvátul, görögül, franciául, portugálul. Kiderült, hogy a kakas sem egyformán szólal meg ezeken a nyelveken.

Szeretnénk az általunk megismert eszközök alkalmazásával a diákok figyelmét jobban felkelteni, érdekeltté tenni őket a nyelvtanulásban, hangsúlyozva a nyelvek fontosságát a mai világban, beleértve a munkaerőpiacot.

Felfedeztük a finn titkot? Csak elindultunk a felfedezés útján. Pár tippet azért ellestünk: bizalom, kíváncsiság, nyitottság, kitartás... és jókedv.

Kiss Mária és Szép Helga, a Székely Mikó Kollégium román nyelv és irodalom tanárai

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2023-12-15: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-12-15: Nyílttér - :

Újabb „osonós” ifjúságsegítő projekt

Az Osonó Színházműhely tizenegyedik Erasmus+ projektjét tartották december 6–10. között Szentegyházán. Az Egészség a jobb jövőért – Személyiségfejlesztés és egészségtudatosság az oktatásban elnevezésű projekt célja, hogy változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nem formális képzéssel támogassa az ifjúsági szakemberek és pedagógusok munkáját.