VidékfejlesztésPályázható a mezőgazdasági termékek és gyümölcsök feldolgozásának támogatása

2023. december 19., kedd, Gazdakör

A 2023 és 2027 közötti új vidékfejlesztési stratégia alapján összesen 210,3 millió euróval támogatják a DR 22-es intézkedés keretében a mezőgazdasági termékek feldolgozását. A holnap induló pályázatra a teljes összeget meghirdették.

  • Nyersanyageladás helyett a feldolgozást támogatják. Fotó: Pixabay
    Nyersanyageladás helyett a feldolgozást támogatják. Fotó: Pixabay

A december 20. és jövő év január 31. közötti időszakban a pályázat letevéséhez szükséges pontszám 85, február 1-jétől 29-ig 55 pontra esik, március 1-jétől március 31-ig 30 pont szükséges, április 1-jétől április 30-ig pedig elégséges a 15 pont. Az alábbiakban néhány fontos tudnivalót közlünk a pályázási feltételekről, mivel az ideiglenes tájékoztató füzethez képest azok változtak.

Magánszemélyként nem lehet pályázni, pályázhatnak engedélyes magánszemélyek (PFA-k), egyéni vagy családi vállalkozások, cégek, részvénytársaságok, mezőgazdasági társasok, szövetkezetek és elismert termelői csoportok.

A pályázó vállalkozás tavalyi pénzügyi mérlegének pozitívnak kell lennie. A három évnél régebbi cégeknél viszont megengedett, hogy a mérleg az előző három év valamelyikében legyen pozitív.

Nem engedélyezett olyan feldolgozók létesítése a támogatásból, amely alapanyagként a természetből gyűjtött gyümölcsöt (áfonya, szeder, málna, mogyoró stb.) és gombát dolgozná fel. Az elnyert támogatásból megvalósítható a feldolgozó felépítése, berendezések és gépek, gépsorok vásárlása, beleértve az eladásra való előkészítést (kondicionálás) és a tárolást. Kondicionálásnak számít a termény méret szerinti válogatása, mosás, szárítás, tisztítás, kötözés, csomagolás, címkézés, kimagolás, törés (pl. a dió esetében), ellenőrzött hőmérsékleten való tárolás. Beruházásként megvalósítható laboratóriumok, illetve a munkások magasabb szintű higiéniát biztosító öltözőinek felépítése. Elszámolható speciális termékszállító járművek, címkéző- és csomagológépek vásárlása, saját üzletek (akár a feldolgozó székhelyén, akár egyéb helyen való) létesítése és felszerelése, valamint árusításra alkalmas gépjárművek (pl. mozgóbolt) vásárlása. Beszerezhetők a megújuló energiaforrások, a biomassza felhasználásához szükséges berendezések (napelemek, szélturbinák, vízturbinák stb.), viszont az előállított energia csak saját fogyasztásra használható. Vásárolhatók automatizált és digitalizált feldolgozó berendezések és robotok. A pályázati pénzből elszámolható reklámozási és marketinges költség is, mely nem haladhatja meg a beruházás értékének 5 százalékát, de semmiképp sem
lehet több mint 100 000 euró.
 

A pontszerzési lehetőségek

változtak az ideiglenes tájékoztató füzethez képest.

Egységesen 25 pont jár, ha a beruházás a zöldség, gyümölcs, burgonya, gabona, olajos növények, magvak kondicionálását, tárolását vagy feldolgozását célozza meg. Ugyancsak 25 pont jár, ha a beruházás által a haszonállatok etetéséhez kombinált takarmányokat előállító üzem létesül. Ha tej és hús kondicionálása, tárolása vagy feldolgozása valósul meg a támogatásból, akkor az 30 pontot ér.

2 pont szerezhető azzal, ha a termék uniós vagy hazai szinten elismert, hegyvidéki vagy hagyományos termék. Ha az előállított végtermék ökotermék, akkor a pályázó 3 pontot kap.

A pontozásnál előnyben részesítik a szövetkezeteket, mezőgazdasági társasokat vagy elismert termelői csoportokat. Ha a pályázat útján ezek csak a termékek kondicionálását és raktározását valósítják meg, 17 pont jár, ha a feldolgozás is megvalósul, akkor 18 pont szerezhető.

18 pont jár, ha a pályázó legalább három év régiséggel rendelkezik a mezőgazdasági termelésben vagy feldolgozásban, ha jövedelmének legalább a fele mezőgazdasági termelésből vagy feldolgozásból származik.

3 pont jár, ha a pályázó a feldolgozás során keletkező hulladékot újrahasznosítja vagy új mellékterméket állít elő, 4 pont jár, ha környezetbarát, könnyen lebomló csomagolóanyagot használ. Ugyancsak 4 pont jár, ha a hulladékból biomasszát állít elő, és ezáltal energiát termel. Szintén 4 pontot ér, ha megújuló energiaforrást (napelemek, szélturbina stb.) vesz igénybe a saját célra használható energia előállítására. 3 pont jár, ha a korszerűsítési támogatást az energiahatékonyságnak javítására használja a pályázó, pl. épületet szigetel. Ha a feldolgozó legtöbb 200 kilométerről szerzi be az alapanyagot, ezáltal csökkentve a szén-dioxid és egyéb égési gázok kibocsátását, 3 pontot kap.

Ha a pályázó megoldja a feldolgozás digitalizálását, javítva ezáltal a munkaműveleteket és a cégvezetést, arra 8 pont jár.

A támogatás intenzitása, mértéke 65 százalékos, tehát a beruházás értékének 35 százalékát saját forrásból kell biztosítani önrészként.

Az elnyerhető támogatás maximális értéke már működő feldolgozó korszerűsítésénél 3 millió euró. Ha új egység létesül, 10 millió euró nyerhető el, ha az zöldség- vagy gyümölcsfeldolgozó, malomipari, étolajat vagy kombinált takarmányt előállító egység, s 7 millió euró, ha más terméket dolgoz fel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2023-12-19: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-12-19: Gazdakör - Incze Péter:

Készülhetnek a gyümölcstermesztők

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy az országos ügynökség honlapjára (www.afir.ro) a múlt hét közepén felkerült a Beruházások támogatása a gyümölcstermesztő gazdaságokban nevű intézkedés (DR 15) végleges pályázati tájékoztatója és a letevéshez szükséges dokumentumok lajstroma.