Vezetik az ivóvizet Málnáson

2007. július 26., csütörtök, Faluvilág

Fúrt kutakból nyert minőségi ivóvizet kap a községközpont lakossága. A helybeliek arcán látni az örömet, hisz úgy értékelik, ez az újonnan alakult község igen jelentős megvalósítása.

Az izraeli program keretében megkezdték a fővezeték lefektetését. Nehézkesen megy a munka, mert keskeny a település főutcája, no meg a tervező a rövidebb utcákba nem képzelt el fővezetéket. Az önkormányzatnak erre újabb tervezetet kell készíttetnie — úgy néz ki, saját erejéből, de a hosszabb Malom utcai fővezetékről nem akarnak lemondani, s a focşani-i kivitelező vállalattal — mellyel nem az önkormányzat kötött szerződést — eléggé nehezen tudnak szót érteni. A munkálatok eléggé előrehaladott állapotban vannak, s a víztisztító állomás is hamarosan elkészül, bő egy hónapon belül át kell adni a rendszert. A vizet kilencven napon belül szabad majd használni, így remény van arra, hogy még ebben az évben beteljesül a málnási álom. Erre az állomásra szeretnék rákötni Málnásfürdő régebbi ivóvízhálózatát is, hogy javíthassanak a megújhodásra váró gyógyfürdő ivóvizének minőségén. Málná­son is, mint sok más háromszéki településen, versenytárgyalást írnak ki, olyan céget keresve, mely vállalja majd a víz lakásokba való bekötését, a rendszer karbantartását, működtetését. Ideálisnak tartanák azt, ami egyelőre nehezen megoldható, hogy egy tanács mellett működő kisvállalkozás végezze az ilyen jellegű szolgáltatásokat.

— Mi a helyzet a szennyvízhálózattal? — kérdeztük Kasléder József polgármestert.

— Ebben az évben azt is megkezdjük, de ez Málnásfürdőt is magában foglalja. Egyelőre van 4,5 milliárd régi lejünk a kivitelezésre, e hónap 31-én lesz a versenytárgyalás. Tekintettel arra, hogy keskeny a községközpont főutcája, a tervező három-négy kisebb és különleges biológiai rendszerű tisztítóállomással rendelkező, önálló szennyvízhálózatot tervezett Málnásnak, egyet külön a fürdőtelep számára lenn, a volt likőrgyár övezetében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2007-07-26: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Milyen lesz a Csomád—Bálványos—Bodok természetvédelmi park? (Uniós szélben)

Nyolc oldalra terjedő kis kiadványt, egyfajta szórólapot adott át e sorok írójának Bács Csaba, Sepsibükszád község polgármestere. Kezdeményező munkaközösség alakult természetvédelmi park létrehozása céljából biológusok, geográfusok részvételével. A hattagú munkaközösségnek Kovászna megyei szakemberek is tagjai.
2007-07-26: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Levél Budapest-Kőbányáról (Vidám vakáció)

Maréknyi fővárosi kisiskolást hozott szülőföldjére — köztük Boglárka nevű kislányát — honismereti céllal Bagoly Zoltán sepsiszentgyörgyi származású optikus.