Mi, hol, mikor?

2024. január 11., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kibeszélő Vincze Loránttal
Kibeszélő – Szólj bele az EU-ba! címmel Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője olyan rendezvénysorozatot szervez, amelynek célja, hogy meghallgassa a véleményeket, panaszokat, kérdéseket az Európai Unióval és döntéseivel kapcsolatban, és lehetőség szerint válaszoljon ezekre a felvetésekre. Marosvásárhely, Csíkszereda, Székely­udvarhely és Kolozsvár után a rendezvénysorozat januárban Háromszéken folytatódik. Ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, január 12-én, pénteken 17 órától a kézdivásárhelyi Pajta by Jazzben Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere lesz az EP-képviselő beszélgetőtársa.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház 12-én, pénteken  és 13-án, szombaton 19 órától a nagyteremben Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska című darabját játssza. Rendező: Hegymegi Máté. Korhatár: 14+, időtartam: 1 óra 30 perc, szünet nélkül, színpadra épített nézőtér.  
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház 14-én, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban A lecke című előadását játssza. Rendező-koreográfus: Arcadie Rusu; időtartam: 60 perc (szünet nélkül).
JEGYEK a sepsiszentgyörgyi színház és az M Studio elő­adásaira a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon válthatók.
SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi társulat Se éjjelünk, se nappalunk című előadásával lép fel Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében január 20-án 17 és 20 órától. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában kedden, szerdán és csütörtökön 16–17.30 óráig. Jegyár: 35 lej. ♦ Az előadást január 28-án, vasárnap 16 és 20 órától a Kovásznai Művelődési Központban is bemutatják. Belépő: 30 lej. A jegyek megvásárolhatók elővételben a Kovásznai Városi Művelődési Ház jegypénztárában hétfőtől csütörtökig 8–15, pénteken 8–13 óráig. További információ a 0267 340 394-es vagy a 0762 674 516-os telefonon.

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Január 16-án, kedden 12 órától Sepsibükszádon, 17-én, szerdán és 18-án, csütörtökön 10 órától Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban tart szervezett hangszerbemutatókat az együttes zenekara.
ÉLŐ ZENÉS TÁNCHÁZ. A szörcsei kultúrotthonban 19-én, pénteken 18 órától a Gyökértől a gyümölcsökig című rendezvényosozat harmadik állomásán a Finom zenekar kíséretével élő zenés táncház lesz kicsiknek és nagyoknak. Oktatók: Fákó Árpád és Zsófia.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsorán: 16.15-től A fiú és a szürke gém (magyarul beszélő) és Katicabogár és Fekete Macska kalandjai (románul beszélő), 18.15-től A mi kocsmánk (román feliratos), 18.30-tól Aquaman és az elveszett királyság (román feliratos), 20.30-tól A győztes gól (magyarul beszélő), 20.45-től Eszeveszett küldetés (magyarul beszélő).

Hitvilág
ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK. Január 13-án, szombaton 10.30–12 óráig Kurta Fruzsina pszichológus a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház melléképületében az Elengedéseink nevű önleltáros nyitott csoportba várja az érdeklődőket.
MÁRIA-KÖSZÖNTŐ. Minden hónap 13-án Mária-köszöntőt tartanak Mikóújfaluban a katolikus templomban. A téli időszámítás idején a liturgia 17 órakor kezdődik. S Január 13-án, szombaton szentségimádás/virrasztás lesz az esti, 18 órától kezdődő szentmise után a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia kápolnájában.
JEGYESKURZUS INDUL SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Február 12-én hét alkalomból álló jegyeskurzus indul a Krisztus Király-plébánián, melyet hétfőnként tartanak. Az alkalmak beszélgetést és csoportfoglalkozást is magukban foglalnak, szakemberek és házaspárok bevonásával. Jelentkezni a krisztuskiraly.ro oldalon megadott űrlap kitöltésével lehet.

Könyvbemutató
* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban január 13-án, szombaton 17 órakor bemutatják Orbán Balázs Huszárvágás – A konnektivitás magyar stratégiája című könyvét. Orbán Balázs jogász, politológus, országgyűlési képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója. Korábban a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója és a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára volt. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tanácsadó Testületének az elnöke, továbbá a Magyar Külügyi Intézet munkájának kormányzati felügyeletét is ellátja. Az eseményen a szerzővel Farcádi Botond, lapunk főszerkesztője beszélget. Részvételi szándékot az alábbi űrlap kitöltésével kell jelezni: feliratkozas.mcc.ro/sepsiszentgyorgy-orban-balazs.
* Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény épületében, a Bedő Albert-teremben kerül sor január 13-án, szombaton 15 órakor az Élő fáklyák a szovjet blokkban. A politikai indíttatású öngyújtogatások esetei az 1966–1989-es években című könyv bemutatójára. A szerző Petr Blažek, a prágai Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet történésze. A könyvet Helliana Ianculescu fordította román nyelvre és 2023-ban jelent meg a Memoria Kulturális Alapítvány Kiadó gondozásában, Cosmin Budeancă, a Memoria folyóirat főszerkesztőjének szerkesztésében. A könyvbemutatón és az ezt követő beszélgetésen részt vesz Petr Blažek író és Cosmin Budeancă szerkesztő, Benkő Levente, Nicolae Pepene és Alexandru Groza történészek, valamint Török József, a Kovászna Megyei Volt Politikai Foglyok Szövetségének elnöke.

Megjelent
Megjelent a Székelyföld folyóirat idei első száma. Verssel jelentkezik Albert-Lőrincz Márton, Csabai András, Dankuly Csaba, Darvasi László, Demeter Arnold, Demény Péter, Kugler Viktor, Muszka Sándor, Pajor Tamás, Róna Virág és Vári Csaba. Prózát publikál Abafáy-Deák Csillag, Horváth László Imre, Kelemen Endre, Makó Ágnes, Margetin István és Szima Csilla. Radu Tuculescu kisprózái Szonda Szabolcs fordításában olvashatók. Veress László segesvári gyógyszerésszel, világutazóval, közíróval Székely Ferenc készített életútinterjút. A Ködoszlás című történelmi rovatban Kolumbán-Antal József A kenyérmezei csata, különös tekintettel a székelyekre című írása olvasható. Vass Ágnes a kötelező iskolai olvasmányok listájának alakulásáról értekezik, háromgenerációs távlatból. A Kelet Népe című rovatban Magyar Zoltán Mesék a keleti végekről című írása olvasható. Kis Krisztián Bálint Újabb adatok székelyföldi leventékről és leventeleányokról címmel közöl tanulmányt. Szilágyi Katalin Veress Alberttel, a Csíki Játékszín igazgatójával készített portrébeszélgetést. Kritikát Borsodi L. László közöl Vári Csaba Vérvegyjel című kötetéről, Tamás Dénes Szöllősi Mátyás Szabad című könyvéről, Fancsali Róbert pedig Székely András Bertalan Interferenciák című kötetéről. A Műteremtés rovatban Vida Gábor Beton – Herman Levente képei elé című írása olvasható, a lapszámot Herman Levente munkái illusztrálják. A folyóirat kapható a H–Press Kft. lapárudáiban.

Megemlékezés
Az Erdélyi Vitézi Rend január 12-én, pénteken 16 órakor a sepsiszentgyörgyi Hősök temetőjében rövid megemlékezést tart a doni tragédia 81. évfordulója alkalmából. Imát mond v. Bucsi Zsolt Tamás vártemplomi lelkész. Minden rendtársat és érdeklődőt szeretettel elvárnak.

Röviden
MEGHALLGATÁS. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa ma 12 órától meghallgatást tart a baróti polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni.
TUDÁSTÁR. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermében ma 18 órától Hadnagy Jolán Élet­igenlés a magyar kultúrában címmel tart előadást.
ÚJ JEGYÁRAK A MÚZEUMBAN. Január 1-jével módosultak a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum jegyárai. Felnőttek számára a látogatás 25 lejbe kerül, 7 év fölötti gyermekek, egyetemisták és nyugdíjasok számára 15 lej. A családi jegy (2 felnőtt és 2–5 gyermek) 60 lejbe kerül. Csoportjegy diákoknak 10–30 fő között: 5 lej/diák.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 513). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-01-10: Közélet - Szekeres Attila:

Emberölési kísérletért nyomoz az ügyészség (Rendőr lövöldözött Pákéban)

Közleményt adott ki szerdán a Kovászna Megyei Ügyészség, minekutána kedden egy a Kovászna városi rendőrség kötelékébe tartozó rendőr több lövést adott le kedden, Pákéban, és megsebesített egy férfit. Lapunk elsőként, internetes felületén már kedd este hírt adott az esetről, hogy az 54 éves pákéi Vida Csabát meglőtte szomszédja, egy rendőr.
2024-01-11: Család - :

Nagyot zuhant a derűlátók aránya

A román állampolgárok alig 34 százaléka gondolja úgy, hogy jobb élet vár rá 2024-ben; tavaly még 48 százalékos volt ez az arány – derül ki a Reveal Marketing Research közvélemény-kutatásából. A kedden ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek 47 százaléka viszonyul semlegesen ehhez az évhez (nem lesz sem jobb, sem rosszabb), 19 százalékuk pedig borúlátó.