Büdzsére várva - Farcádi Botond

2009. január 29., csütörtök, Máról holnapra

Jóllehet, egy stabil parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíciónak elméletileg nem kellene, hogy gondot okozzon a költségvetési törvény elfogadása, a munkaadókkal, a szakszervezetekkel folytatott megbeszélések során különös módon ismét a Cotroceni-palota került az érdeklődés középpontjába.

A szakszervezeti vezetők és a munkaadók képviselői tegnap este az elnöki palotában találkoztak Traian Băsescu államfővel, aki néhány nappal korábban először beszélt a bérek befagyasztásáról.

Az esetnek talán nem is kellene különösebb jelentőséget tulajdonítani, az elnöknek jogában áll megbeszélésre hívni az alkalmazottak és a vállalkozók képviselőit, az egyre érezhetőbb gazdasági válság közepette ― csak tegnap például a Petrom vállalat 3000 alkalmazott elbocsátását jelentette be ― még indokolt is lehetne a találkozó. A Cotroceni-palotára irányuló reflektorfények azonban minden kétséget kizáróan tükrözik, hogy az elnökválasztásra készülő Traian Băsescu előreláthatólag még csak a látszat kedvéért sem engedi át a kormányrudat a miniszterelnöknek. Így szinte már nem is lehet Boc-kabinetről beszélni, a Băsescu-kormány megnevezés sokkal közelebb áll a valósághoz.

A megbeszélések ezúttal is eredménytelenül végződtek, a szakszervezetek hallani sem akarnak a bérek befagyasztásáról, sőt, a Mircea Geoană vezette szociáldemokraták is élénk tiltakozásba kezdtek, sajtóhírek szerint koalíciós partnereik szemére vetették, hogy a büdzsétervezetben kevesebb pénzt szánnak az általuk irányított minisztériumoknak, mint sajátjaiknak. Egyelőre tehát sem koherens gazdaságpolitikai koncepció, sem jól átgondolt szociális intézkedéscsomag nem körvonalazódik, ráadásul a kormánykoalíciót alkotó pártok elképzelései is különböznek. Mi több, Emil Boc kormányfő nyilatkozatai alapján valószínűleg a kabinet mai ülése sem hoz áttörést a költségvetési törvény ügyében. Vagy nem is kormányülésen, hanem a Cotroceni-palotában dőlnek el a lényeges dolgok?

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2009-01-29: Közélet - x:

Vízvezetés után csatornázás (Év elején a községgazdák)

A községháza
Beszélgetés LUKÁCS RÓBERTTEL, Lemhény polgármesterével
A kilenc kilométer hosszúságú, Alsó- és Felsőlemhény, valamint Velence falurészekre tagolódó nagyközségben a múlt évben vizet vezettek, aszfaltutat építettek, tatarozták az iskolát, itt létesült Erdély harmadik patikamúzeuma, működik a Gerontológiai és Rehabilitációs Központ — hogy csak a legfontosabbakat említsük. A település polgármesterét először a múlt évi megvalósításokról kérdeztük.
2009-01-29: Közélet - x:

Függőben az intézményvezetők sorsa (Befejezték az osztozkodást a kormánypártok) - Farkas Réka

Elosztották a vezetőfunkciókat, és megkötötték az együttműködési szerződést a kormánypártok megyei vezetői. Gheorghe Baciu, a D-LP elnöke és Horia Grama, az SZDP vezetője egyelőre igen szűkszavúan nyilatkozik, továbbra sem tudni, ki maradhat az eddigi vezetők közül tisztségben.