Száz euró jár egy húsmarha után

2024. január 30., kedd, Gazdakör

A január 25-i kormányülésen sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány, hogy kárpótolja a hústermelési ágazatban dolgozó gazdákat az orosz–ukrán háború miatt keletkezett veszteségeikért. Eszerint azok a tenyésztők, akiknek 2023. március 31-én egy évnél idősebb nőnemű állata volt, egyedenként 100 euró támogatást kapnak. Számosállatonként ugyanannyival segítik a sertés- és baromfitenyésztőket is.

  • A hústermelőket is kárpótolják. Fotó: Pixabay
    A hústermelőket is kárpótolják. Fotó: Pixabay

A támogatáshoz feltétel, hogy az állat tiszta fajú, törzskönyves legyen, vagy ha keresztezett, akkor szerepeljen a melléktörzskönyvben. A húsmarhát tartó gazdaságnak kódja kell legyen az állat­egészségügyi hatóság nyilvántartójában, és az állatoknak szerepelniük kell az állategészségügyi hatóság adatbázisában. Feltétel továbbá, hogy a támogatást igénylő a 2023. március 31-i állomány legalább felének a kérés leadásakor is birtokában legyen. A 100 eurós egyedenkénti támogatást bivalytartó gazdák és cégek is igényelhetik.

Ha a jogszabály megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a gazdáknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy letegyék kéréseiket az APIA-hoz; mellékelni kell a személyazonossági igazolvány másolatát, a bankszámlaszámot igazoló dokumentumot, az állategészségügyi hatóság által kiadott, állat­állományra vonatkozó igazolást, valamint igazolást azon ügynökség vagy egyesület részéről, amely a fajta törzskönyvezését végzi. A támogatást magánszemélyek, jogi személyként bejegyzett fizikai személyek, egyéni és családi vállalkozások és mezőgazdasági cégek is igényelhetik.

A rendelet szerint a támogatást ez év június 30-ig fizetik ki a jogosultaknak, a programra 79 427 740 lejt (16,1 millió euró) különítettek el a mezőgazdasági minisztérium 2024-es költségvetéséből.

A kormány a január 25-i ülésén a sertés- és baromfitartók támogatására is jóváhagyott egy rendeletet. A sertéságazat támogatására 25,6 millió eurót, a baromfiágazatra pedig 30,7 millió eurót szánnak a minisztérium költségvetéséből. A támogatást azon engedélyes magánszemélyek (PFA), egyéni és családi vállalkozások igényelhetik, amelyek állategészségügyi engedéllyel rendelkeznek, és a 2022. augusztus 1. és 2023. augusztus 1. közötti időszakban sertéshizlalással vagy továbbtenyésztéssel foglalkoztak, ugyanígy a baromfitartók és -tenyésztők is. A támogatás 100 euró számosállatonként, így az állatlétszámot számosállat-egyenértékre kell átváltani. Ehhez a szorzókulcs hízósertésnél 0,3, egy anyakoca 0,5 számosállatnak felel meg. Egy tojótyúk 0,014 számosállatnak felel meg, a húscsirke 0,007 számosállatot jelent. A támogatás igénylési módja hasonló, mint a húsmarhák esetében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-01-30: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-01-30: Gazdakör - Incze Péter:

Lehívási arány a Vidékfejlesztési Alapoknál (Vidékfejlesztés)

Kilenc év alatt több mint tízmilliárd euró támogatást fizettek ki Romániában a Vidékfejlesztési Alapokból. Az eddig teljesen befejezett és kifizetett pályázatok száma 80 090, s még 16 050 pályázat található megvalósítási szakaszban, melyekre az utolsó részletet 2025 decemberéig igényelhetik.