Vidékfejlesztési pályázatokNéhány intézkedésnél elfogyott a pénz

2024. február 13., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy néhány intézkedésnél és alintézkedésnél a múlt hét elején elfogyott a pályázható pénz, és az országos vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszere nem engedi további pályázatok feltöltését. A kiírt pályázatok közül pénz áll még rendelkezésre tojótyúkfarmok, sertéstelepek korszerűsítésére, farmszintű öntözőrendszerek építésére, gyümölcsösök létesítésére és korszerűsítésére.

  • Igyekeznek a háromszéki szarvasmarhatartók. Fotó: Pixabay
    Igyekeznek a háromszéki szarvasmarhatartók. Fotó: Pixabay

Február 5-én a mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatásánál (DR 22) állt le a rendszer. Az intézkedésnél 210 millió euróra lehetett pályázni. A rendszer leállásáig 428 pályázatot töltöttek fel, 1,13 milliárd euró értékben, ami a kiírásban szereplő összeg több mint ötszörösét jelenti (538 százalékos a túligénylés). A pályázat értéke a feldolgozott alapanyagok függvényében 3 milliótól 10 millió euróig terjedhetett, a pályázónak 35 százalékos önrészt kell biztosítania.

A megyei vidékfejlesztési hivataltól megtudtuk, hogy a megyéből öt pályázatot töltöttek fel a feldolgozás támogatására, egyet egy megyeszékhelyi húsfeldolgozó, egyet egy kovásznai juhosgazda, három pályázat pedig a burgonyaeladásra való előkészítésre és feldolgozásra irányul.

Ugyancsak február 5-én leállt a pályázatok fogadása az állattenyésztési támogatás néhány alösszetevőjénél. Elfogyott a pénz a szarvasmarhatelepek korszerűsítésénél, melyre 299 pályázatot tettek le, 241,9 millió euró értékben, 67,4 millió eurós keretösszeg mellett tehát 359 százalékos a túligénylés. A támogatás maximális értéke egyszerű gépvásárlás esetén 300 000 euró, de ha építkezést, illetve istállókorszerűsítést célzó berendezések (pl. automata itatók és etetők, fejőrobotok stb.) vásárlását tűzte ki a pályázó, akkor a támogatás értéke 2 millió euró. A megyéből 22 szarvasmarhatartó cég tett le pályázatot, ebből három pályázat építkezést is magában foglal: egy gidófalvi cég a környezetvédelmi normáknak megfelelő trágyatárolót és komposztálót szeretne építeni, Miklósváron és Bodokon pedig új fejőstehénfarmot szeretnének létesíteni.

Egy másik alösszetevő, melyre elfogyott a pályázható keretösszeg, a juhos gazdaságok korszerűsítése, melyre országosan 40 pályázatot nyújtottak be 32 millió euró értékben, a pályázható összeg 15,7 millió euró volt. A megyéből két pályázatot tettek le, egy kovásznai és egy hidvégi juhos gazda a gépparkját szeretné korszerűsíteni a támogatásból.

Az állattenyésztési pályázatok egy harmadik összetevőjénél is elfogyott a pénz, ez a házi szárnyasok, egyéb haszonállatok tartásának és a méhészetek korszerűsítésének támogatása. Itt a pályázható 22,46 millió euróra összesen 43 pályázatot tettek le 72,7 millió euró értékben. A megyéből erre az alösszetevőre nem érkezett be pályázat.

Még van pályázható pénz két alösszetevőnél, a tojástermelő farmoknál a keretösszeg 37, míg a sertéstelepek korszerűsítésénél ennek 26 százalékára érkezett be pályázat.

A megyei vidékfejlesztési hivatal szakembereitől kapott információ szerint nincs nagy tolongás a farmszintű öntözőrendszerek kiépítésénél. A támogatásból megvalósítható kutak ásása, víztartályok építése, öntözőberendezés megvásárlása, szivattyúállomások megépítése vagy korszerűsítése. A pályázható összeg 102,4 millió euró. A támogatás intenzitása 65 százalékos, vagyis 35 százalék önrész szükséges, az elnyerhető támogatás felső határa 500 000 euró pályázatonként. A pályázat letevéséhez szükséges legkisebb pontszám január 15. és február 14. között 90, február 15. és március 14. között 70, március 15. és április 14. között 50 pont. A pályázatokat május 14-ig lehet letenni, az április 15. és május 14. közötti időszakban a minimális letevési pontszám 30. Valószínű, hogy február 15-től, amikor a letevéshez szükséges pontszám 70-re esik, a pályázatok száma megugrik, viszont a múlt hét végéig egyetlen pályázatot sem töltöttek fel az országos vidékfejlesztési ügynökség rendszerébe.

Hasonlóan nincs nagy érdeklődés a gyümölcsösök létesítésének, illetve korszerűsítésének támogatásánál (DR 15). A hét végéig a pályázható 142 millió euróra 21 pályázatot tettek le 18,3 millió euró értékben. Az intézkedés másik alösszetevőjénél, a csemeteiskolák létesítésénél 9 millió euró áll rendelkezésre, de hét végéig még egyetlen pályázat sem érkezett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1086
szavazógép
2024-02-13: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-02-13: Gazdakör - Incze Péter:

Hatvanhat megtelepedni akaró fiatal

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy a fiatalok vidéken történő megtelepedésének 70 000 eurós támogatására a megyéből összesen hatvanhat 40 év alatti fiatal tett le pályázatot. Ebből 56 hegyvidéki övezetben gazdálkodik.