A budai kitörési kísérlet évfordulójaHáromszéki főhajtás a hősök emléke előtt

2024. február 14., szerda, Közélet

A magyar fővárost száz napja ostrom alatt tartó szovjet és román csapatok gyűrűjéből, 1945. február 11-én megkísérelt kitörés során elesett, több mint húszezer védőre emlékeztek a vérfürdő évfordulóján, Háromszéken.

  • Sepsiszentgyörgyi megemlékezés a német és magyar katonák síremlékénél. A szerző felvétele
    Sepsiszentgyörgyi megemlékezés a német és magyar katonák síremlékénél. A szerző felvétele

Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Erő (MPE) helyi szervezete szólított főhajtásra a II. világháború alatt a Szent József katolikus templom kertjében sebtében elhantolt magyar és német katonák közös síremlékéhez. A mintegy félszáznyi jelenlévőt Erőss Bulcsú pártelnök köszöntötte, majd felelevenítette a 79 évvel ezelőtti tragikus eseményeket. Csató Béla pápai káplán, nyugalmazott plébános felidézte, hogy sepsiszentgyörgyi szolgálatának időszaka alatt, 1984-ben márványtáblát készíttetett a névtelen katonák tiszteletére. Nem sokáig függhetett a kerítésoszlopra erősítve, mert a tragikus körülmények között elhunyt Vaszi Jánoska temetésére Bukarestből megfigyelőként érkezett szekus ezredes még azon a nyáron levetette. Isten akaratából azonban megmaradt és immár egy sír­emlék részeként emlékeztet a háború itt nyugvó áldozataira. A Boldogasszony anyánk felcsendülése után Szász Bence egyetemi hallgató tolmácsolta Petőfi Sándor Ha férfi vagy, légy férfi című versét, majd Kulcsár Terza József, az MPE országos ügyvezetője elhelyezte a kegyelet koszorúját. A főhajtás Antal Zoltán László segédlelkész áldásával és nemzeti imánk eléneklésével ért véget.

A Lemhényi Ifjúsági Szervezet (LISZ) Hőseink ösvényén nevet viselő csoportja gyalogtúrával tisztelgett a kitörési kísérlet során elesett katonák emléke előtt. Amint azt a vezetőjüktől, Lukács Botondtól megtudtuk, huszonöten vállalkoztak a mintegy 16 km-es táv megtételére. Tusnádfürdőről kapaszkodtak fel a Sólyomkőre, innen Hollókő és Alsó-Sólyomkő vára érintésével haladtak tovább a gerincen Sepsibükszád irányába és a Határcsárdánál ereszkedtek le újra az országútra. A három korosztályhoz tartozó csapat legfiatalabb tagja a mindössze nyolc esztendős Szabó Kristóf, míg a legidősebb a 69. évét taposó Barabás Mózes volt.„Őseink tettei jó példával szolgálnak a fiataljaink számára, hiszen bátorságról, kitartásról és elkötelezettségről tanúskodnak. Olyan erényekről, amelyekre erős társadalmat lehet építeni” – indokolta a túrán való részvételét Kelemen Ottó. Vatány István tömören így fogalmazott: „a múlt ismerete nélkül nincs jövő”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-02-14: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Farkaskölykök – emlékezés cserkészetre és háborúra

A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban szombat este mutatták be Szentpáli Szabó László Exit Kiadónál tavaly megjelent Farkaskölykök című könyvét cserkészvezetők és érdeklődők jelenlétében. Az eseményen jelen volt Nagy Péter, a kolozsvári kiadó ügyvezetője, Papp Annamária kolozsvári újságíró, történész, a kötet szerkesztője, Benkő Levente újságíró, történész, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, Benkő Boróka színművészetis hallgató és Vitek Norbert cserkészvezető.
2024-02-14: Belföld - :

Fontos beruházásokat ment meg az RMDSZ

Módosító javaslatokat nyújtott be az RMDSZ a kormány azon sürgősségi rendeletéhez, amely a múlt év végén a közpénzből fizetett, már jóváhagyott és finanszírozást nyert beruházások leállásához, az építőipari kisvállalkozások válságához és a munkaerő külföldre vándorlásához vezetett. A szenátus tegnap elfogadta a szövetség kezdeményezéseit, a végszót azonban a képviselőház fogja kimondani.