Az amerikai szenátus megszavazta a 95 milliárd dolláros támogatást

2024. február 14., szerda, Világfigyelő

Megszavazta az amerikai szenátus tegnap az ukrajnai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amely Izrael és Tajvan számára is tartalmaz biztonsági célú segítségnyújtást. A jogszabály még a képviselőház elé kerül.

  • Az amerikai szenátus épülete. Fotó: Pixabay
    Az amerikai szenátus épülete. Fotó: Pixabay

A szenátorok 70 vokssal, 22 republikánus támogatásával fogadták el a tervezetet, egy héttel azután, hogy elbukott a bevándorlási szigorítást is tartalmazó, 118 milliárd dolláros javaslat. A kongresszus felsőházában egész éjjel zajlott a vita, amelyen a republikánusok egy része azzal érvelt, hogy az Egyesült Államoknak a saját problémáit kell kezelnie, mielőtt nagy összegű támogatást küld a tengerentúlra.

A szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer és a republikánusok vezetője, Mitch McConnell a vitában egyaránt a törvény mellett érvelt. A törvény republikánus támogatói többek között azzal érveltek, hogy Ukrajna támogatásának elmaradása felbátorítaná Oroszországot és nemzetbiztonsági fenyegetést jelentene.

A jogszabály ellenzői közül James David Vance, Ohio állam szenátora hétfőn arra hívta fel politikustársai figyelmét, hogy a törvény megkötné egy következő amerikai elnök kezét, mert az ukrajnai támogatásról szóló kitételek között szerepel, hogy 2025 őszéig hatályos az Ukrajna támogatásáról szóló rész. Nemmel szavazott két progresszív demokrata szenátor, valamint a függetlenként politizáló, baloldali Bernie Sanders, mert nem támogatták Izrael katonai megsegítését.

A felsőházban elfogadott javaslat mintegy 60 milliárd dollárt biztosít Ukrajna számára, részben az amerikai hadsereg készleteinek feltöltésére, ahonnan az elmúlt két évben Ukrajna katonai szükségleteit biztosították. A törvény ezáltal komoly megrendelést jelent az amerikai hadiipar számára, a fegyver- és lőszeripari cégeknek.

Izrael biztonsági támogatására 14 milliárd dollár, a gázai palesztinok humanitárius segélyezésére 9 milliárd, míg Tajvan, valamint a csendes- és indiai-óceáni térség számára 8 milliárd szerepel a tervezetben.

A szenátus azt követően vette napirendre a 95 milliárd dollárról szóló javaslatot, hogy a múlt héten elbukott az a 118 milliárd dollárt tartalmazó jogszabály, amely a többi között az amerikai határválság megoldását célzó, határőrizeti szigorításokat tartalmazott. A republikánusok akkor azért utasították el a jogszabályt, mert véleményük szerint az nem jelentene igazi változást és valódi szigort az illegális bevándorlással szemben.

A nemzetközi biztonsági segítségnyújtásról szóló törvény most a kongresszus alsóháza, a képviselőház elé kerül. A republikánus többségű testület elnöke, Mike Johnson hétfőn úgy nyilatkozott, hogy kérdéses a jogszabály jóváhagyása, ami azt jelzi, hogy komoly politikai vita következik az alsóházban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2024-02-14: Sport - :

A címvédőt legyőzve jutottak elődöntőbe (Vízilabda, világbajnokság)

A magyar női vízilabda-válogatott hétfőn ötméteresekkel 13–12-re diadalmaskodott a címvédő és Európa-bajnok Hollandia felett, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, illetve megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára. Mihók Attila és Cseh Sándor együttese biztosan éremért játszhat a viadalon, ma 16.30-tól a görög csapattal találkozik az elődöntőben.
2024-02-14: Világfigyelő - :

Stratégiai elemzők: Oroszország a harceszközveszteségek ­ellenére évekig tudja folytatni a háborút

Az orosz fegyveres erők az ukrajnai offenzíva két évvel ezelőtti kezdete óta csaknem kilencezer páncélost és egyéb harcjárművet vesztettek, de van annyi tartalékuk, hogy még évekig folytatni tudják a harci cselekményeket Ukrajnában – áll a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) tegnap ismertetett éves világjelentésében.