Süllyedő hajó, taktikázó kapitányok

2024. február 19., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Új szintre léptek a román kormánypártok egymás zsarolásában, mintha azon versengenének, ki tudja előbb elhagyni a süllyedő hajót. A keddi forduló kudarca után előbb a liberálisok lebegtették meg, hogy akkor inkább ellenzékbe vonulnának, majd Marcel Ciolacu lépett színre azzal, hogy ha ez megtörténik, lemond.

Sem kedden, sem pénteken nem született egyezség a választások összevonásáról, és a nyilatkozatok alapján most már egyértelmű, mindkét párt lehetetlen elvárásokat igyekszik lenyomni a másik torkán, azaz szinte esélytelen, hogy közös nevezőre jussanak.

A szociáldemokraták azt szeretnék, ha államfőjelöltjük, Marcel Ciolacu mögé felsorakoznának a liberálisok is, ez a feltételük, hogy beleegyezzenek a választások PNL számára szinte létfontosságú összevonásába. Ciucă ugyan jó barátja Ciolacunak, s ha egyedül rajta múlna, talán támogatná is államelnökségért való menetelésében, csakhogy nem teheti, pártja nem hagyja. Ha azonban nem tartják egyszerre az EP- és az önkormányzati választásokat, a liberálisok visszacsúszhatnak a harmadik (vagy akár negyedik) helyre, abba pedig ő is belebukik pártelnökként. Nem csoda hát, hogy a PNL-ben egyre erősödnek a lázadó hangok, mind többen követelik a kormányból való kilépést.

A szociáldemokraták próbálnak keményen játszani, a liberálisok nem engedhetnek, így patthelyzet alakult ki, ami nagy eséllyel a kérdés végleges megfeneklését is jelentheti, hisz lassan minden határidőből kifutnak.

Megtörténhet azonban, hogy a keménykedő PSD így végső lépésre kényszeríti a liberálisokat, akik valóban távoznak a kormányból. Ez lenne ugyanis az utolsó lehetőségük, hogy kicsit szépítsenek gyatra megítélésükön. Ciolacuék azonban erre is felkészültek, ezt jelzi a kormányfő lemondási szándékát ígérő nyilatkozata. Bizonyára nem is bánnák nagyon, hisz Románia államadóssága napról napra nő – pénteken újabb 4 milliárd eurós hitelt vett fel az ország, hogy törleszteni tudja az előző kölcsönök kamatait –, adót emelni nem mernek, a kiadásokat sem csökkentenék, és sajnos borúsak a gazdasági növekedésről szóló előrejelzések is – bizony nehéz lesz tisztességgel lezárni ezt az évet. Távoznának inkább ők is, angolosan, csak el lehetne bár hitetni, hogy ezért a másik fél a hibás.

Hetek teltek el az összevonás körüli taktikázással, most kezdődik a kilépünk-maradunk játék. Pedig jó lenne, ha végre valaki az ország kormányzásával is foglalkozna, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a választások után milyen mélyről kell felszínre hozni az elsüllyesztett hajót.

 

Borítókép: gov.ro

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1621
szavazógép
2024-02-19: Közélet - :

Sepsiszentgyörgyi és dálnoki ­előfizetőnkhöz került a fél disznó (Farsangi nyereményjáték)

Pénteken adtuk át a Bertis csoport húsüzleténél a szerencsés nyerteseknek farsangi nyereményjátékunk két fődíját. Az egyenként több mint félmázsás nyereményt az előírásoknak megfelelően védőruhában vette át Magyari Margit sepsiszentgyörgyi és Muzsnai Dénes dálnoki előfizetőnk (felvételünk).
2024-02-19: Közélet - :

Két és fél év rablásért

Két és fél éves börtönbüntetést kell letöltenie egy 43 éves sepsiszentgyörgyi férfinak, akit rablásért ítéltek el jogerősen.