Megáldották a lemhényi Golgotát

2024. március 4., hétfő, Közélet

Még tavaly elkészült, de csak most szombaton szentelték meg azt a keresztutat, amelyet a lemhényiek alakítottak ki a Szent Mihály-templom felé vezető úton. Az eseményre – amelyen a katolikus egyház több háromszéki képviselője is részt vett – a Felső-háromszéki Nagyböjti Kerületi Ifjúsági Lelkinap egyik alkalmaként került sor.

  • Fotó: Bartos Lóránt
    Fotó: Bartos Lóránt

A keresztút megáldásán a házigazda Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébánoson kívül részt vett Ilyés Lehel, a kantai Szentháromság-templom segédlelkésze, Kovács Péter plébános és László Zsolt segédlelkész (Boldog Özséb-plébánia, Kézdivásárhely), Tódor Attila kézdiszentkereszti plébános és plébániai kormányzó, Obermajer Ervin imecsfalvi plébános és Mihály Imre zágoni plébános. A világiakat Jénáki Csongor lemhényi polgármester és Lukács Róbert községmenedzser, valamint Fejér László Ödön szenátor képviselte.

A viharos szélben zajló esemény elején Ilyés Lehel plébános köszöntötte az egybegyűlteket – zömében bélafalvi, berecki, gelencei, imecsfalvi, kézdiszentkereszti, kézdivásárhelyi és lemhényi fiatalokat –, majd a megáldás szertartását végző Hölgyes Pál Zsolt szólt a jelenlévőkhöz. A tizennégy egyszerű fakereszt megáldása során mind­egyik stációnál imádkoztak a jelenlévők, majd a Szent Mihály-templomban szentmisén vettek részt.

Felső-Háromszéken az első keresztutat Futásfalván alakították ki, ezt követte a kézdiszéki települések összefogásának köszönhetően épített kézdiszentléleki, 2017 augusztusában a gelencei, 2023. szeptember 17-én az ozs­dolai.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 310
szavazógép
2024-03-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház márciusi játékrendje: ma 19 órától a nagyteremben Örkény István: Tóték, rendező: Bocsárdi László, időtartam: 3 óra (egy szünettel);
2024-03-04: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Annyit már ne készülődjenek

Olyan szendén jelentette be az ország második embere – Nicolae Ciucă volt kormányfő, a szenátus és a PNL elnöke –, hogy a kormány a költségvetési kiadások csökkentésére készül, mintha nem ugyanez a kormány igazgatná az országot és annak pénzügyeit már két és fél éve. Mi akadályozta meg őket abban, hogy eddig jól gazdálkodjanak? Mi az oka annak, hogy még mindig csak készülnek megvitatni a koalícióban a költségvetési terhek kiegyensúlyozását az állami és a magánszféra között?