Eltemették Alekszej Navalnijt

2024. március 4., hétfő, Világfigyelő

Erős rendőri jelenlét mellett vettek végső búcsút Moszkvában Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikustól, aki két hete váratlanul hunyt el a börtönben.

A helyszínen megjelent több száz, más források szerint több ezer embert kordonnal zárták el attól a templomtól, ahol a gyászszertartás zajlott. A tömeg megtapsolta az orosz ellenzéki politikus koporsóját és azt skandálta, hogy Nem félünk!

„Mindenki, aki ma ide jött, állampolgári kötelességét teljesíti, és úgy nem fél kinyilvánítani a gyászát, hogy ez éppen tilos. Alekszej az életét áldozta értünk” – mondta egy Kalinyin­grád­ból érkezett fiatal nő.

A sajtót nem engedték be a gyászszertartásra, a jelenlévők közül azonban többen megosztották a közösségi médiában a koporsóról készült fotót.

A gyászszertartás után a tömeg a Boriszovszkij temetőhöz vonult, amely körülbelül 2,5 kilométerre van a templomtól. Az emberek közben azt skandálták, hogy Nem a háborúra! és A szeretet erősebb, mint a félelem.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésre nem volt hajlandó értékelni Navalnij politikai tevékenységét, és azt mondta, a családja számára sincs mondanivalója.

A temetést követően elkezdődött a megtorlás, száznál is több állampolgárt vettek őrizetbe Oroszországban – számolt be a BBC. A brit közszolgálati televíziócsatorna az OVD-Info emberi jogi projekt adataira hivatkozott, amely a tüntetések során letartóztatott személyek számát tartja nyilván és jogi segítséget nyújt számukra.

Moszkvai idő szerint Navalnij temetésével összefüggésben szombaton 1.15-ig összesen 104 embert vettek őrizetbe; 19 városban került sor a letartóztatásokra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-03-04: Világfigyelő - :

Pásztor Bálint lett a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Pásztor Bálintot választották meg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) új elnökének a legnagyobb délvidéki magyar párt szombati tisztújító közgyűlésén az észak-bácskai Zentán.
2024-03-04: A múlt hét - Kuti János:

Adj, király, katonát?

Annyira szeretné mindenki, hogy vége legyen az ukrajnai háborúnak és kitörjön már a világbéke, hogy azért Putyin és az Ukrajnát támogató NATO-tagországok vezetői megkockáztatnák még a harmadik világháború kirobbantását is.