Erőszakkal szerelem

2024. március 13., szerda, Máról holnapra
Nagy D. István

Egy dolgot bizton megállapíthatunk a román politikai élet egyelőre – és sajnos üstökösként – előretörő szereplőjéről, a Románok Egyesüléséért Szövetségről (AUR): ha idegen-, azon belül is a nemzeti kisebbségek elleni gyűlöletről van szó, igencsak következetesek.

Minden egyes adandó alkalmat megragadnak, hogy minél erősebben belerúgjanak a kisebbségben élő nemzeti közösségekbe, leg­gyakrabban belénk, erdélyi, székelyföldi magyarokba. És kell-e jobb eszköz, mint az ország legfőbb döntéshozó fóruma, a parlament, ahol általánosan érvényes jogszabályokkal tehetik kötelezővé akár legelborultabb, legijesztőbb elképzeléseiket? Termelik is becsületesen a meredek, hajmeresztő tervezeteket.

Egy újabb ilyen gyöngyszem a napokban került a parlament asztalára. Kezdeményezője, az „aranyos” párt egyik szenátora nem kevesebbet szeretne, mint azt, hogy november 24. legyen a román nemzet iránti tisztelet napja. De nem ám csak úgy egyszerűen, a teljes ünnepi elnevezésből már leszűrhető, hogy pontosan mire is gondolt a népéért aggódó hazafi: „A Román Nemzet Tiszteletének Napja az Etnikai Kisebbségek által” – legalábbis ezt a némiképp zavaros megnevezést javasolja. Ha ettől még nem kerülgetne a fejfájás, netán émelygés, a szövegben foglaltaktól már biztos fog. A jogszabály a lojalitás és a tisztelet kifejezésére ír elő különféle szertartásokat az ország területén élő kisebbségeknek minden évben november 24-én. Mondani sem kell, mindez kötelező lenne. Mint fentebb említettük, az AUR nem az első ilyen „csodás ötleténél” tart, korábban egy másik szenátoruk a nemzeti lobogó napja kapcsán kötelezte volna az ünneplést és a zászló csókolgatását, utóbbit az elöljárók esetében tenné kötelezővé. Pár évvel ezelőtt még expárttársuk, a botrányhős Diana Șoșoacă is előkapott már a tarsolyából hasonszőrű kezdeményezéseket, többek között a románellenességet – jelentsen ez bármit – szerette volna a törvény szigorával büntetni.

Nem szükséges különösebb szakértőnek lenni, hogy a fentiekről megállapítsuk: kivétel nélkül alapjogokat sértő, kirekesztő kezdeményezések, melyek a személyi szabadságot, a szabad véleménynyilvánítást lábbal tipornák. Deresebb fejűeknek a Nicolae Ceaușescu-féle aranykor juthat eszükbe, főképp annak utolsó évtizede, amikor a hivatalos narratíva szerint csak egyetlen egységes, nagyszerű és dicső múltú román nemzet létezett az ősi román földön. Így mindent megtettek, hogy az ennek ellentmondó valóságot e vágyálomhoz igazítsák a kisebbségek minden lehetséges módon való elnyomásával, erőltetett asszimilációjával, tagjai közvetlen vagy közvetett elűzésével. Az AUR és elvbarátai már több alkalommal igazolták, hogy egyáltalán nem áll távol tőlük ez az eszme, és a gyakorlatba ültetésétől sem riadnak vissza.

Bár most mégiscsak más idők járnak, s nem olyan könnyű a nagy álmot véghezvinni, de addig is hátha jó hazafiakat faraghatnak belőlünk – ilyen és hasonló törvényekkel –, és végre megértjük, hogy itt csak egy nemzet lehet az úr, és azt szeretni kötelező.

 

Fotó: Facebook / Alianța pentru Unirea Românilor - AUR

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Kezdődik a Sepsi Theatre ShowCase

Újabb színházi rendezvénynek ad otthont Sepsiszentgyörgy, mely Sepsi Theatre ShowCase néven, a színház világnapja alkalmából, az Andrei Mureșanu Színház az M Studio Mozgásszínház és a Tamási Áron Színház együttműködésében jön létre március 14–27. között. A Sepsi Theatre ShowCase egy nemzetközi trendek által inspirált nagy volumenű kulturális kezdeményezés, melyet több hazai színház is sikerrel átvett már, de Sepsiszentgyörgy eddig még nem.
2024-03-13: Közélet - :

Gyümölcsfák metszéséről Baróton

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében Gyümölcsfák tavaszi metszése és ápolása címmel Hatos György székelykeresztúri kertészmérnök tartott gyakorlati bemutatót Baróton, Hajdó József Baróti Szabó Dávid utcai kis gyümölcsösében.