A befagyasztott orosz vagyonból támogatnák UkrajnátFegyverré válnak a bankjegyek?

2024. március 21., csütörtök, Világfigyelő

Az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háborúra válaszul befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna katonai támogatására kell felhasználni, az agresszióért pedig minden érintettet bíróság elé kell állítani – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője tegnap Brüsszelben.

  • Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Fotó: Facebook / Josep Borrell
    Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Fotó: Facebook / Josep Borrell

Josep Borrell az EU–Ukrajna Társulási Tanács első ülését követően tartott sajtótájékoztatót. Közölte: a befagyasztott orosz vagyon évente mintegy hárommilliárd eurót kitevő nyereségének 90 százaléka az Európai Békekereten, 10 százaléka pedig az EU általános költségvetésén keresztül támogatná Ukrajnát, a pénzt újjáépítésre, valamint az ország hadiipari bázisának erősítésére fordítanák. Az orosz vagyon nyeresége a jövőben ukrán katonai és civil célokat szolgál majd – emelte ki. A főképviselő reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság vonatkozó javaslatát az uniós tagországok nagyon hamar elfogadják, és – mint fogalmazott – „a bankjegyek fegyverekké válhatnak”. A támogatás Ukrajna győzelméhez vezet, az agresszor visszaszorítása pedig létfontosságú az európai biztonsághoz – mondta.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az Európai Bizottság fenntartja támogatását Ukrajna működéséhez és a közszolgáltatások ellátásához. Az Európai Bizottság folyósította az Ukrajna megsegítésére létrehozott, 50 milliárd eurós finanszírozású új alap első, 4,5 milliárd eurós részletét. A támogatás ahhoz biztosítja Ukrajnának a szükséges likviditást, hogy finanszírozni tudja az állam működését, köztük az állami bérek és nyugdíjak kifizetését, valamint az alapvető közszolgáltatások fenntartását. Elmondta továbbá, hogy az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta az EU és a tagállamok mintegy 98 milliárd euróval támogatták Ukrajnát és népét. A kifizetések humanitárius célokat szolgáltak, gazdasági segítséget nyújtottak, katonai támogatást biztosítottak, valamint az unió területére menekült ukrajnaiak ellátását segítették. Várhelyi Olivér leszögezte, hogy a brüsszeli testület folytatja az uniós közeledéshez szükséges lépések ukrajnai előrehaladásának figyelését, egyebek mellett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozókat.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta, országa várja, hogy az EU döntést hozzon a befagyasztott orosz vagyon után keletkező nyereség sorsáról, ami véleménye szerint üzenetet hordoz majd az agresszor számára arról, hogy meg kell fizetnie az Ukrajnában okozott károk árát. Ukrajna várja a további támogatások kifizetéseit, azok ugyanis elengedhetetlenek az önvédelemhez és az ország stabilitásához.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki az EU–Ukrajna Társulási Tanács ülését követően fogadta az ukrán miniszterelnököt, közölte: Kijev teljesítve ígéretét szerdán bemutatta az 50 milliárd eurós alap forrásainak lehívásához szükséges tervet, amely leírja, hogy az ország gazdasága miként térhet ismét a növekedés útjára, és hogyan kezdheti meg a háború által okozott veszteségek behajtását. A tervvel Ukrajna szilárd alapot teremtett az EU támogatás folyósításához, egészen 2027 végéig – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-21: Belföld - :

Lemaradásban van Románia, elúszhat a sok pénz (Helyreállítási terv)

Románia lemaradásban van a koronavírus-járvány utáni helyreállítási terv megvalósításának terén – jelentette ki tegnap Bukarestben Céline Gauer főigazgató, az Európai Bizottság témáért felelős munkacsoportjának vezetője.
2024-03-21: Közélet - Ferencz Csaba:

Szőts Dániel: Mindent a diákoknak köszönhetek (Best of Sepsi)

Szőts Dániel tanár úrral – vagy, ahogy diákjai körében szólítják, Dani bácsival – a Mikes Kelemen Líceum előcsarnokában találkozunk. Van egy üres órám – mondta előzetesen, miután néhány hétig tologattuk a találkozót. Hiszen bár már három éve nyugdíjas, abbahagyni nem tudja a tanítást. Ebből is kitűnik, hogy az első ízben odaítélt Best of Sepsi díjak pedagógusi kategóriájában korántsem véletlenül lett nyertes. Ráadásul úgy, hogy nem is Facebook-felhasználó.