Kelemen Hunor az idei választásokrólNélkülünk ne történjenek a dolgok

2024. március 27., szerda, Belföld

Csak akkor tudjuk képviselni közösségünket, ha bejutunk az európai parlamentbe, mert ha nem vagyunk ott, akkor rólunk nem beszél senki – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke az M1 csatorna tegnap reggeli műsorában.

  • Fotó: Facebook / Kelemen Hunor
    Fotó: Facebook / Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a június 9-i összevont európai parlamenti és önkormányzati választások kapcsán úgy vélte, a kormánykoalíció azért kezdeményezte a két választás egy napon történő lebonyolítását, hogy saját polgármestereivel, önkormányzati képviselőivel könnyebben tudjon mozgósítani. Úgy vélte, az önkormányzati választások az embereket jobban érdeklik, mert a saját mindennapi életükről döntenek, ami közel áll hozzájuk. Ezzel szemben az európai politika kevésbé hozza lázba az őket, így az önkormányzati választások tétjét megemelve azzal, hogy a jelölt, a politikus helyi ügyekről beszél, jobban el lehet érni az embereket – fűzte hozzá.

Elmondta, az RMDSZ szempontjából ez megoldandó probléma, mert ők nem szoktak ott önkormányzati listákat állítani, ahol nem élnek magyar emberek. Most ott is kell mozgósítani, mert az EP-lista országos, és túl kell lépni az 5 százalékos küszöböt, hogy bejussanak az európai döntéshozatalba. Hozzátette, a román diaszpóra nagyon erős és szervezett Spanyolországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában, ők az EP-választásokon részt fognak venni, ami növelni fogja a részvételi arányt, és ezzel az RMDSZ-nek otthon erősebb mozgósítás kell.

Kelemen Hunor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt, ahol arról beszélt, hogy az EP- és az önkormányzati választások mellett idén Romániában parlamenti és elnökválasztás is lesz, amelyeknek együttes tétje az, hogy a romániai magyar közösség bele tud-e szólni azokba a döntésekbe, amelyeket meghoznak a különböző intézményekben. Elmondta, ezek a választások nem a következő négy évről szólnak, hanem a következő legalább fél évszázadról, mivel lesz egy közigazgatási reform, és nem mindegy, hogy a teljes kiszolgáltatottság állapotbába kerül az erdélyi magyarság az új közigazgatási felosztásban, vagy lesz beleszólása abba. „Ez a nagy tétje, hogy nélkülünk ne történjenek a dolgok” – hangsúlyozta.

A reform a mostani gazdasági-fejlesztési régiókat akarja megyei rangra emelni, ami azt jelentené, hogy lenne nyolc olyan megye Romániában, ahol nem tud beleszólni a magyar érdekképviselet a közigazgatásba – mondta Kelemen Hunor. Csak egy olyan közigazgatási reformot támogathatunk, amellyel nem kerülünk a teljes kiszolgáltatottság helyzetébe – szögezte le.

Kelemen Hunor beszélt a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetségről (AUR) is, amelyről azt mondta: a magyar közösségre és Romániára is veszélyt jelentenek, „ők a magyar közösség ellenségei”. „Az AUR a múlt század 30-as éveinek azt a legionárius ideológiáját hozza vissza, amikor a magyarellenesség nagyon erős elem volt, és náluk ez a mai napig így van” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-27: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Hagyományos ízekkel, házias termékekkel hódítanak (Steki manufaktúra, Kökös)

A kökösi Steki Manufaktúra esetében nem csupán jól hangzó szlogen, hogy apáról fiúra száll a mesterség, hiszen hagyományos módon, házias receptek alapján készítenek füstölt és friss hústermékeket. A húszas évei elején járó cégtulajdonos, Stekbauer Huba felmenői mesterségét és tudását vitte be jó érzékkel, céltudatosan, rengeteg munka árán saját vállalkozásába, és munkatársaival – köztük édesapjával és testvérével – arra törekszenek, hogy kizárólag helyi alapanyagból, természetes hozzávalókból, adalékanyagok mellőzésével jó minőségű, ízletes hentesárut kínáljanak vásárlóiknak. A nagyipari termelés számukra nem járható út: abban hisznek, hogy az igazi ízek a friss, minőségi hozzávalókból erednek, így minden termékük gondosan válogatott alapanyagokból készül.
2024-03-27: Belföld - :

A választások bojkottálására készül az AUR

Hiányolja a kétfordulós polgármester-választást és ezért a június 9-i önkormányzati választások bojkottálására készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján az alakulat elnöke.