Református HírnökÖrömüzenet: a sír üres!

2024. március 28., csütörtök, Nyílttér

Általában az ember nem szereti, ha valami üres. Rossz érzés például, ha üres az ember gyomra, csak a korgást érzi, és nem tud odafigyelni más egyébre. Aggodalmaskodással tölti el az is, ha üresen marad az éléskamra, vagy a fagyasztó fiókjai kongnak az ürességtől. S azt aztán végképp nem szereti, ha üres a pénztárca.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Ha üresek a napjaink, nincs valami különös programunk, unatkozunk. Ha kiüresedett már az otthonunk, mert a gyermekek felnőttek, férjünket-feleségünket már hazaszólította a Teremtő… nincs kihez szólni, nincs kiért küzdeni, dolgozni, magányosak vagyunk. Szomorúan figyeljük ősszel, hogy ürülnek ki szerre a gólyafészkek meg a fecskefészkek, és nagyon várjuk újból a tavaszt, hogy ismét megjelenjenek a vándormadarak, visszatérjenek szeretett barátaink. Ha egy étterem vagy üzlet üres, mi sem megyünk be oda, arra gondolván, hogy bizonyára azért üres, mert nem főznek jól vagy nem elég kedves a kiszolgálás.

Az üresség a földi életben legtöbbször valami baljós érzéssel jár együtt. Ezért nem szeretjük. Egyvalaminek azonban örülhetünk. Annak, hogy húsvét reggelén a sír, Jézus sírja üres!

Örülhetünk és hálát adhatunk, hogy csupán egy gyolcs van odabenn, és az angyal örömüzenete: „Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt” (Lk 24, 5–6). Vigadozhatunk azon, hogy Jézus üres sírt hagyott itt maga után, ezzel bebizonyítva, hogy nem a halálé az utolsó szó, hanem van folytatás a halál után, van feltámadás és van örök élet!

Ugyanakkor, míg e földi élet útján járunk, megtapasztalhatjuk azt is, hogy mindaddig, míg Jézus velünk jár, az üres kamra sem olyan félelmetes, az üres pénztárca gondolatától sem görcsöl be a szív, az üres lakásban sem olyan elviselhetetlen a magány. Egyszóval az üresség már nem jelent olyan elviselhetetlen terhet az életben!

A mi feltámadott Urunk azért hagyta üresen a sírt, hogy a mi életünket megtöltse önmagával: szeretetével, erejével és az örök életbe vetett igaz hittel! Ezzel az örömüzenettel kívánunk minden kedves olvasónak áldott húsvéti ünnepet!

Marosi Tünde

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-28: Nyílttér - :

A konfirmandusokhoz (Református Hírnök)

Húsvét nagyhetén az elmúlt vasárnapra gondolok. Virágvasárnapra. A ti ünnepetekre, kedves fiatalok. Konfirmáltatok, vallást tettetek önként hitetekről az Úr Isten és a gyülekezet színe előtt.
2024-03-28: Nyílttér - :

„…esküszöm…” /Tegez Lajos – Derék asszonyt, derék férfit kicsoda találhat? 2./ (Református Hírnök)

Amikor egy ismert személyt – akinek az egyházzal fenntartott jó kapcsolata is köztudott volt – megkérdeztek, hogy felnőtt emberként kötött házasságára miért nem kért egyházi áldást is, azaz miért nem tartottak egyházi esküvőt, azt felelte: féltem, hátha nem tudom megtartani, amit esküvel fogadok, s akkor hogyan állok oda Isten és emberek elé?!