Vita a kötelező gépjármű-biztosításról

2024. március 28., csütörtök, Belföld

A pénzügyminisztérium javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották – jelentette be Marcel Boloş tárcavezető. A Romániai Fuvarozók Szövetsége szerint az RCA árának befagyasztása „senkinek sem segít”, az árstop miatt a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége is aggodalmát fejezte ki.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Marcel Boloş miniszter keddi Facebook-bejegyzésében emlékeztetett, hogy az RCA árának befagyasztásáról szóló korábbi határozat – amely a 6,8 százalékos inflációval megnövelt 2023. februári szinten rögzíti az árakat – március 31-én hatályát veszti, és indokoltnak tartják az intézkedés meghosszabbítását június 30-ig. „Még mindig vannak problémák a gépjármű-felelősségbiztosítások piacán, amelyet a kereslet és a kínálat egyensúlytalansága jellemez” – érvelt. Hozzátette, ez továbbra is átmeneti megoldást jelent, hosszú távon a biztosítási piac szabályozásán javító törvénymódosításokkal lehet orvosolni a helyzetet. Bejegyzésében a tárcavezető rámutatott, hogy az országban forgalomban levő 10 millió járműből 2023. december 31-én mindössze 7 milliónak volt érvényes biztosítása. „Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy egyetlen év leforgása alatt több mint 25 ezer baleset történik az országban” – tette hozzá.

Az RCA árának befagyasztását a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) is helyeseli, az ASF elnöke, Alexandru Petrescu szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a hatóság elemzése szerint még nem állt helyre a biztosítási piac egyensúlya. Petrescu emlékeztett, időközben az ASF több javaslatot is beterjesztett a parlamentbe az RCA-t szabályozó törvény módosítására, és ezekről hamarosan döntő házként szavaz a képviselőház. Ezek között említette a biztosítás részletekben történő kifizetését, vagy az RCA felfüggesztésének lehetőségét azok számára, akik csak időszakosan használnak egy járművet. Petrescu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez lesz az RCA árának legutolsó befagyasztása. Ez időt hagy szerinte a hatóságoknak azokra a jogszabály-módosításokra, amelyek ellenőrizhetőbbé teszik a biztosítási piacot az árbefagyasztás feloldása után.

A Romániai Fuvarozók Szövetsége (COTAR) szerint azonban az RCA árának befagyasztása csak a látszatát kelti annak, hogy a kormány beavatkozik a lakosság védelmében, de ami az árstop után következik, az „felér majd egy katasztrófával”. A szervezet szerdai közleményében úgy véli, hogy az árstop kivezetése után a biztosítótársaságok megduplázzák majd a tarifáikat, arra hivatkozva, hogy hosszú ideig nem emelkedtek a díjak. „Másrészt a hatósági beavatkozás elűzi a biztosítási piacról mind a jelenlegi befektetőket, mind a hazai piacra belépni szándékozó biztosítótársaságokat, és így csak a jelenlegi »cápák« maradnak, akik monopolhelyzetbe kerülnek, és addig emelik az árakat, ameddig csak akarják” – fogalmaztak a közleményben.

A fuvarozócégek képviselői kedd este a pénzügyminisztérium illetékeseit is tájékoztatták álláspontjukról. Hangsúlyozták, az RCA árának befagyasztása a 2023 februárjában alkalmazott árak szintjére azért is különösen veszélyes, mert később ürügyként szolgálhat egyes piaci szereplők számára a csőd bejelentésére, amit aztán ismét a biztosítottak fizetnek meg.

„Bár úgy tűnik, hogy az intézkedés segíti a polgárokat, valójában semmilyen előnnyel nem jár. Ezt bizonyítja az is, hogy az úgynevezett árstop alatt több tíz százalékkal nőttek a biztosítási tarifák. A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) pedig tehetetlenül nézte mindezt” – írták.

Aggodalmát fejezte ki a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) is az árstop miatt. Szerdán közzétett állásfoglalásában a szervezet megállapította, hogy ez az intézkedés „nem egy csodaszer”. Képviselői szerint amellett, hogy az árbefagyasztás súlyosan sérti az uniós szabályokat, a kormány az inflációt sem veszi figyelembe, illetve megfeledkezik arról, hogy az RCA árát a balesetek száma, a kifizetett kárigények és a növekvő költségek is befolyásolják. Az UNSAR szerint az RCA árának befagyasztásakor a kormány figyelmen kívül hagyja a biztosítási iparág elveit. Ezek szerint a biztosítók szabadon határozhatják meg ügyfeleik kockázati profilját, vagyis üzletpolitikájukat a káresemények gyakoriságához és súlyosságához igazíthatják – olvasható a közleményben.

A kormány 2023 áprilisától fagyasztotta be az RCA árát, előbb hat hónapra, amit három hónappal meghosszabbítottak. A múlt év végén a kabinet újabb három hónappal meghosszabbította az intézkedést, megengedve egy 6,8 százalékos áremelést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-28: Nyílttér - :

„…esküszöm…” /Tegez Lajos – Derék asszonyt, derék férfit kicsoda találhat? 2./ (Református Hírnök)

Amikor egy ismert személyt – akinek az egyházzal fenntartott jó kapcsolata is köztudott volt – megkérdeztek, hogy felnőtt emberként kötött házasságára miért nem kért egyházi áldást is, azaz miért nem tartottak egyházi esküvőt, azt felelte: féltem, hátha nem tudom megtartani, amit esküvel fogadok, s akkor hogyan állok oda Isten és emberek elé?!
2024-03-28: Belföld - :

Leváltották a liberálisok Temes megyei elnökét (A PSD–PNL szövetség első áldozata)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Tanácsa kedden úgy döntött, leváltja Alin Nicát a párt Temes megyei szervezetének éléről. A Temes Megyei Tanács elnöki tisztségét is viselő Alin Nica szerint a PNL megyei szervezetének éléről történő menesztése az alakulatból való kizárásával egyenlő.