Szent György NapokAz idén négy Pro Urbe díjat adnak át

2024. március 29., péntek, Közélet

Az idén nem egy, hanem négy Pro Urbe díjat fognak odaítélni Sepsiszentgyörgyön, és a jelölési határidőt is meghosszabbították. Április 15-ig várják a javaslatokat azoknak a leg­alább 70 éves személyiségeknek a neveivel, akik hosszú időn keresztül önzetlenül szolgálták a várost és a benne élőket.

  • Zajlik a tanácsülés. A szerző felvétele
    Zajlik a tanácsülés. A szerző felvétele

A vonatkozó határozatot tegnapi soros ülésén fogadta el a megyeszékhely önkormányzata, azzal az indoklással, hogy idén többen is elérték a jelölési korhatárt azok közül, akik hathatósan hozzájárultak a település fejlődéséhez  vagy hírnevének öregbítéséhez. Az 1997-ben alapított Pro Urbe díjból 17 éven keresztül négyet adományoztak (a város nemzetiségi arányainak megfelelően három magyar és egy román személyiségnek), 2014-től azonban évente egyet ítélnek oda, vagy kivételes esetekben kettőt. A tegnapi tanácshatározat szerint idén is kivételt tesznek, tehát a szabály az évi egy díj marad.

Sepsiszentgyörgyön eddig 96 Pro Urbe díjat osztottak ki, idén 100-ra emelkedik a város kitüntetettjeinek a száma. (demeter)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2024-03-29: Közélet - :

Hungarikum-díjat kapott a székely kapu

Hungarikum-díjat kapott a székely kapu a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán. Az elismerést dr. Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója vette át a Veszprémi Petőfi Színházban tartott ünnepségen – közölte Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája tegnap.
2024-03-29: Közélet - Bartos Lóránt:

Nagy összegű támogatás magánszemélytől (Tanácsülés Kézdivásárhelyen)

Szerda délután tartotta márciusi soros ülését Kézdivásárhely tanácsa, a testület tizenegy tervezetet vitatott meg. Kézdivásárhely költségvetésének a módosításánál kiderült: egy helyi vállalkozó magánszemélyként jelentős összeggel járul hozzá – gyakorlatilag az önrész értékében – a kórház felszerelésének bővítéséhez. A tanácsülés végén Bokor Tibor polgármester az egyik EMSz-es tanátagnak a Facebookon megjelent bejegyzésére is megfogalmazta válaszát.