Határkerülés Gelencén

2024. április 3., szerda, Közélet

Húsvét vasárnapján a Gelencei Férfidalárda szervezésében ötszekérnyi hagyományőrző, a Burusnyán Néptáncegyüttes táncosai, valamint haralyiak közösen hirdették, hogy Krisztus valóban feltámadott.

  • Kertész Attila felvétele
    Kertész Attila felvétele

A helyszín minden évben változik, a gelenceiek más-más faluhatárkeresztet látogatnak meg. Az idei határkerülést megelőzően a dalárda tagjai végigjárták az összes, szám szerint tíz határkeresztet.

A gelenceiek vasárnap fél kilenckor egyházi zászlókkal a felszegi műemlék templomtól indultak, végigvonultak a községközponton és Haraly irányába tartva a határkeresztnél találkoztak a haralyiakkal. A határkereszt újraszentelése és megáldása után a szokásos vallásos szertartást Bereczi István gelencei plébános és Baróti Tibor segédlelkész celebrálta, áldást és védelmet kérve a határra és a terményekre mindenféle természeti katasztrófa ellen. Néda Csilla tanítónő haralyi elemi iskolás tanítványai az alkalomhoz illő húsvéti verseket szavaltak, majd a férfidalárda vallásos énekeket adott elő.

A dalárda megkoszorúzta a felújított határkeresztet, majd a haralyi keresztalj bevonult az ottani művelődési otthonba, mivel a templomuk felújítás alatt van, a gelenceiek pedig visszatértek a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisére. Este a művelődési házban a helyi önkéntes tűzoltó alakulat szervezésében húsvéti bált tartottak több mint százhatvan személy részvételével.

Gelencén kívül Kézdiszéken még Bereckben, Kézdialmáson és Lemhényben tartottak húsvét vasárnapi határkerülést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-04-03: Közélet - Bodor János:

Húsvéti szánozás Mezőföldön

„Szerencsés jó napot szívemből kívánok minden embernek, akit itt látok. Az éjjel álmomban a Hargitán jártam, onnan beláttam az egész világot, közepén szép Erdélyországot. Erdélyország az én hazám, ott nevelt fel édesanyám, mikor aztán fölcseperedtem, az élet kútjából vizet merítettem, s elindultam ma meglocsolni minden virágot. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!” – így köszöntötte Harai Arnold bekérező minden szörcsei portán a ház népét, ahol tárt kapuval várták húsvéthétfőn a locsolókat.
2024-04-03: Közélet - :

Leégett egy ház Bibarcfalván

Szomorú húsvéthétfő köszöntött a bibarcfalvi Trinfa Istvánra és családjára. A bibarcfalvi közbirtokosság épületével átellenben található házuk éjjel háromnegyed kettőkor egyelőre még ismeretlen okból kigyulladt. A tüzet a családfő élettársa szerencsére észrevette, és mindhárman (István, élettársa, Mária és annak 14 éves fia) még idejében ki tudtak menekülni az égő házból. Megmenteni azonban életükön kívül semmit sem tudtak a lángokból. Mindenük odaveszett.