A magyar költészet napjaA vers ünnepe az Erzsébet Teremben

2024. április 16., kedd, Kultúra

A rendezvény népszerűségét igazolja a kilenc kézdi- és orbaiszéki településről – Kézdivásárhelyről, Kovásznáról, Lemhényből, Páváról, Székelytamásfalváról, Zaboláról, Bereckből, Esztelnekről és Szörcséről – érkezett több mint ötven versmondó részvétele a Háromszéki Népfőiskola Egyesület által szervezett, a magyar költészet napjára időzített szavalóversenyen.

  • Fotó: Biró Attila
    Fotó: Biró Attila

A rendezvényre múlt csütörtök délután a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben került sor, ahová a versmondó iskolásokat felkészítő pedagógusaik és szüleik is elkísérték. A közönséget és a vetélkedő résztvevőit, valamint a zsűri tagjait – Ambrus Ágnes nyugalmazott egyetemi adjunktust, Sántha Attila József Attila- és Babérkoszorú-díjas költőt, írót, lapszerkesztőt, Iochom István újságírót, közírót és  Incze Hunor orbaiteleki lelkipásztort – a házigazda és szervező Biró Erika szörcsei református lelkipásztor, egyesületi elnök köszöntötte, dióhéjban felvázolva a magyar költészet napjának jelentőségét.

A vetélkedőn négy korcsoportban zömében a természettel és állatokkal kapcsolatos versek hangzottak el. A zsűri döntése alapján a 0–2. osztályosoknál (ők voltak a legtöbben) az első helyezett Kovács Bence (Bereck) és Kovács Dóra (Zabola) lett, második díjat Páll Domokos és Jakab Attila Csaba lemhényi tanuló kapott, harmadik díjban Mucsi Vanda (kézdivásárhelyi Molnár Józsiás-iskola), Bogdán Bence Hunor (Szörcse) és Orosz-Fekete Dorka (Kézdivásárhely) részesült. Dicséretet kapott Pap Odett (Kézdivásárhely) és Salamon Zséda (Esztelnek). A 3–4. osztályosoknál a legjobbnak a zabolai Sidó Lilla Éva bizonyult, Bogdán Barna Hunor (Szörcse) második díjat, Gergely Hiména Szende (Zabola) pedig harmadik díjat kapott, dicséretben Avăcăriței Dániel (Zabola) részesült. Az 5–6. osztályosok körében az első díjat Csutak Vivien Kincsőnek ítélték oda, második Bibó Balázs, harmadik pedig Ördög Béla Balázs lett (mindhárman Kovásznáról). A 7–8. osztályos korcsoportban az első díjas Péter Panna (Kovászna) lett, a második díjat Pătrunjel Viktória (Kovászna), a harmadik díjat pedig Todorán Éva Barbara (Zabola) vihette haza. A középiskolások mezőnyében egyetlen szavaló volt, a kovásznai Jakab Katalin Mónika, aki első díjas lett.

A versmondókat Miklós Mária Terézia, Biszak Tünde, Szabó-Kelemen Katalin, Kádár Edit, Molnár Julianna és Balog Tímea készítette fel. A díjazottak az okleveleken kívül könyvjutalomban részesültek, a többiek részvételi oklevelet kaptak.

Dévai István

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2024-04-16: Kultúra - :

Bemutatták Sárkány Tímea első verseskötetét (Kézdivásárhely)

A céhes városban a magyar költészet napján mutatták be a kézdivásárhelyi származású, jelenleg Budapesten élő Sárkány Tímea Boszorkányok nyara című debütkötetét.
2024-04-16: Közélet - :

Erdély címeréről Csíkszeredában

Erdély címere különböző címerkompozíciókban címmel tartott előadást Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke Csíkszeredában a városháza dísztermében pénteken délután A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig című előadás-sorozat meghívottjaként.