Fejőstehenek jóléti támogatása

2024. április 23., kedd, Gazdakör

A mezőgazdaság-fejlesztési stratégiai tervben a fejőstehenek állatjóléti támogatására 142,75 millió eurót különítettek el. A támogatási kérést az APIA-hoz kell letenni, az általános igénylési kérésben bejelölve a PD 07-es intézkedést.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A fejőstehén-jóléti támogatás igénylésének feltétele, hogy az igénylő aktív gazda legyen, a szarvasmarha legalább egyszer borjúzott, szerepel az állategészségügyi hatóság nyilvántartásában, fülszámozva van és rendelkezik marhalevéllel.

Az állattenyésztő a fejősteheneknél háromféle támogatást igényelhet. Ha vállalja a kíméletes fejést és a tőgy egészségének biztosítását, a támogatás évente egyedenként 50,26 euró. Ha vigyáz a paták egészségére, rendszeresen ellenőrzi és elvégzi azok kurtítását és kezelését, arra egyedenként 29,09 euró támogatás jár. Ha vállalja, hogy javítja az állatok pihenőhelyének minőségét, további 20,83 euró támogatás igényelhető.

Az első típusú támogatásnál a fejőkelyheket legtöbb négyhavonta (vagyis háromszor egy évben) cserélni kell. Ugyanakkor fejőstehenenként legalább három liter krémet (a tőgy kiszáradása ellen), tőgylemosó és fertőtlenítő szert kell elhasználni. Ezen kívül javasolt az egyszer használatos törlőkendők használata.

A patatámogatás esetében kötelezően évente kétszer el kell végezni a paták ellenőrzését és kurtítását, s patafertőtlenítőket kell használni.

Az állatok pihenőhelyének javításánál feltétel, hogy az állattartó állatonként és naponta alomanyagként három kiló szalmát vagy 300 gramm fűrészport, esetleg gyaluforgácsot biztosítson. Ugyankkor elfogadott a csúszásgátló gumiszőnyegek használata is a fekvőhelyen, az említett alomanyagok ezzel helyettesíthetőek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-04-23: Gazdakör - Incze Péter:

Vidékfejlesztési pályázatok

A vidéki beruházásokat kifizető országos ügynökségnél (AFIR) április 30-ig lehet pályázni a Zöldség- és burgonyatermesztő gazdaságok beruházásainak támogatása nevet viselő DR 16-os intézkedésre, májusban esedékes a feldolgozó ipar fejlesztését célzó GBER-séma meghirdetése.
2024-04-23: Gazdakör - :

Elektronikus aláírás

A területalapú juttatásokat kifizető APIA azt szeretné, ha minél többen elektronikusan írnák alá a támogatási kéréseiket.