Fiatalok a Kompresorban

2024. április 26., péntek, Közélet

Nyitott kapuval vár a régi dohánygyár. A fiatalok máris nekirugaszkodtak a nagy feladatnak. Kíváncsian, tele ötlettel és energiával, a rájuk jellemző frissességgel és kreativitással.

  • Fotó: Pénzes Ábel
    Fotó: Pénzes Ábel

Az ösvényen balra térve, egyenesen előre, máris útba igazít egy fiatal hölgy, és mutatja, a szemben levő házikóban fogják osztogatni a karszalagokat a hétvégén oda érkezőknek. Majd szintén balra egy nagyobb sátorban lesznek az előadások, mellette egy kisebb sátor, annak is megvan a rendeltetése. Jobbra a kis színes épületben a Mikes Rádió talál otthonra, miként tavaly is. Aztán lesz büfé, ahol ételt és italt is lehet majd vásárolni. Odébb a fiúk ügyeskednek, hordják a raklapokat. Szembejönnek a szervezők: Kopacz Hanna, Domokos Kázmér és Turóczi Áron építészek, akik székelyföldiek mindannyian, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek.

Miért Kompresor? – kérdem kíváncsian. Mert a régi kompresszorházból könnyebb kijönni (Isten őrizz!) tűzvész esetén. Mert megfogta őket a tér egyedisége, belakhatósága és a boltíve, jön a válasz. Régen az épületben a kompresszoros gázsűrítő berendezést tartották, amely motorral meghajtva növelte a levegő vagy gáz nyomását és csökkentette térfogatát. Összenyomható gázt szállított... Ma régi elemekből új bútorok születnek a fiatalok keze alatt: hajó, amelyre zászlórúd húzható, régi székből vetítőállvány, raklapból ülőhely, dohányszállító asztalkából fogas... és még ki tudja, mennyi csoda... Minden görgőkre téve, hogy könnyen lehessen mozdítani... Ámulok és bámulok: a régiből így születik az új sok munkával, izzadsággal, csiszolással, lendülettel és kitartással.

A Kompresor csapata által szervezett esemény tíznapos, ebből az első hét alatt építkeztek, a tér rugalmas átalakítására koncentráltak, a második felében pedig egy építész szakmai szimpóziumot tartanak, melyen hazai és nemzetközi, magyar, román és német meghívottak adnak elő. Az esemény témája Adaptive Reuse – Épített örökségünk újragondolása. Az előadások mellett műhelymunkákon, filmvetítésen, szakmai beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2024-04-26: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Erdélyi és magyar tájegységek hímzéseit éltetik

Huszonkét erdélyi és magyarországi tájegység hímzett mintakincsébe nyújt betekintést az a kiállítás, mely tegnap délután nyílt meg a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház közösségi termében.
2024-04-26: Közélet - Bartos Lóránt:

Atomrobbantásokról a tanácsülésen (Kézdivásárhely)

Eseménytelennek ígérkezett a kézdivásárhelyi tanács e havi rendes ülése, az ülés megszokott menete határozattervezetek gyors elfogadásánál többet aligha ígért, az egyhangúságba azonban sikerült némi „színt” vinnie Szőts Emil tanácstagnak (aki a céhes városban az Erdélyi Magyar Szövetség polgármesterjelöltje is). Az önkormányzati képviselő meredek állítással állt elő, szerinte Ukrajnában gyakorlatilag atomháború zajlik, és már több nukleáris robbanás is történt.