Káposztás kalács / kapusníkMit süssünk ma?

2024. április 29., hétfő, Szabadidő

Hozzávalók: 1 fej közepes káposzta, 70 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 7 dkg vaj, só, bors, 5 dl tej, 1 marék cukor, 1 kanál olaj, 1 tojás, 2 kávéskanál vaníliás cukor

Elkészítése. Az élesztőt fél pohár langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A többi tejbe egy marék cukrot teszünk, és 2 kávéskanál vaníliás cukorral, egy tojással és egy pici sóval összekeverjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a vajas tejet, és fél dl olajjal jól kidolgozott tésztát gyúrunk. Lefedve 1–2 órát kelesztjük.

A káposztát legyaluljuk, megsózzuk, megvárjuk, míg egy kis levet ereszt, akkor kinyomkodjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy lábasba olajat teszünk, rátesszük a reszelt káposztát és megpároljuk. Sóval, borssal ízesíthetjük.

A megkelt tésztát három részre osztjuk, egyesével kinyújtjuk, rászórjuk a káposztát, és feltekerjük, lenyomkodjuk a végét. Kikent tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük a tetejét és 10–20 percet kelni hagyjuk. Utána 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Tálalás előtt hagyjuk hűlni.

Tipp: a tészta ne legyen túl vékony, mert kisülhet belőle a káposzta.

Elkészítési idő: 6 óra

Mennyiség: 3 kalács

 

Megjelent a 100 dabasi recept – több mint 100 dabasi háziasszony című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1703
szavazógép
2024-04-29: Sport - :

A sereghajtótól kapott ki a Trio Bodok (Ha hétfő, akkor minifoci)

A középmezőnyhöz tartozó Trio Bodok elszenvedte a mostani szezonbeli ötödik vereségét, miután a sepsiszentgyörgyi öregfiú minifoci-bajnokság 15. fordulójában kétgólos vereséget szenvedett el a pontvadászat sereghajtójától. A kör rangadója pontosztozkodással ért véget, az S&Z és a Capitaly pedig kitömte ellenfelét.
2024-04-29: Szabadidő - :

A nap fotója