Vádat emeltek Iliescu ellen

2024. április 29., hétfő, Belföld

Hivatalosan is bejelentette pénteken a legfőbb ügyészség, hogy büntetőeljárást indított Ion Iliescu volt államfő ellen az 1990-es bányászjárás ügyében emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával.

  • Fotó: Facebook / Ion Iliescu
    Fotó: Facebook / Ion Iliescu

A volt államfő ellen már 2017-ben vádat emeltek az ügyészek a bányászjárás kapcsán, 2020 decemberében azonban a legfelsőbb bíróság visszautalta az ügyet a katonai ügyészséghez és elrendelte a nyomozás újrakezdését. A bírák akkor az ügyészek által korábban összegyűjtött összes bizonyítékot semmisnek nyilvánították, és megállapították, hogy törvénytelen volt a vádirat. A legfőbb ügyészség újrakezdte a nyomozást, és csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy megindította a büntetőeljárást Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója, Virgil Măgureanu ellen az 1990-es bányászjárás ügyében. Büntetőeljárás indult Miron Cozma egykori bányászvezér, valamint Adrian Sârbu volt miniszterelnöki tanácsadó, illetve Vasile Dobrinoiu és Peter Petre tartalékos tábornokok ellen is. Csütörtökön a gyanúsítottak mindegyikét beidézték az ügyészségre, ahol tájékoztatták őket arról, hogy milyen bűncselekmények miatt indult ellenük eljárás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1868
szavazógép
2024-04-29: Belföld - :

Napirenden a régiósítás

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön Temesváron kijelentette, hogy megyénként végzett alapos elemzések alapján végre kell hajtani az ország régiósítását.
2024-04-29: Közélet - Bartos Lóránt:

Országos hittanverseny Kézdivásárhelyen

Három napon át tartó, nagyszabású rendezvény házigazdája volt a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Főgimnázium: a Római Katolikus Országos Hittan Olimpián tizenkét megye képviselői vettek részt. A megmérettetés végén a diákokat a Szentháromság-templomban díjazták.