Hízónövendékek tartásának támogatása

2024. május 7., kedd, Gazdakör

A szarvasmarháknál a növendék hízó jólétét szolgáló PD 08-as intézkedés keretében is igényelhető támogatás az APIA-s támogatási kérésekben, melyeket idén június 7-ig lehet letenni. A kifizetési ügynökség az igénylési feltételeket nemrég hozta nyilvánosságra.

  • Jelentős mértékben támogatják a férőhely növelését. Fotó: Pixabay
    Jelentős mértékben támogatják a férőhely növelését. Fotó: Pixabay

A hízó állatok támogatásánál feltétel, hogy a farmon történő állatmozgás ne haladja meg az 5000, legtöbb 32 hónapos egyedet, legyen az nő- vagy hímnemű, a gazdaság szerepeljen kóddal az állat­egészségügyi hatóság nyilvántartásában és a gazda az állatokat csak állatorvosi hatóság által engedélyezett vágóhídon értékesítse. Az értékesítési elősúlynak el kell érnie a legalább 450 kilogrammot.

A farmon tartott állatok számát számosállatként kell megadni, a 6 hónap alatti hízóborjú 0,4 számosállatnak, a 6 hónap és két év közötti növendék 0,6 szá­mosállatnak, a 2 év feletti szarvasmarha 1 számosállatnak felel meg.

Három alintézkedés keretében igényelhető támogatás.

Ha az intenzív vagy félintenzív istállós tartásban az állatok férőhelyét 15 százalákkal növelik, akkor arra egyedenként 174,04 euró jár. A 2023/10-es miniszteri rendelet szerint a szükséges férőhely nagysága állatsúly szerint a következő: a 150 kiló alatti borjaknál 1,5 négyzetméter, a 150 és 220 kiló közötti növendéknél 1,7, a 221 és 300 kiló között 1,8, 300 kilogramm felett pedig egyedenként 2,5 négyzetméter. Ezt kell megnövelni 15 százalékkal, így tehát legkevesebb 1,725, 1,955, 2,07, illetve 2,875 négyzetmétert kell biztosítani a fentebb felsorolt súlykategóriák sorrendjében.

Ha a gazda az állatok fekvőhelyét komfortosabbá teszi, még egyedenként 18,22 euró igényelhető. Ennek feltétele a napi 3 kilo­gramm alomanyag biztosítása növendékenként.

A harmadik altámogatás 55,53 eurót jelent, s arra fizetik, ha az állatokat optimizált összetételű takarmánykeverékkel etetik, ami hozzajárul az állatok jólétének javításához. Feltétel, hogy a takarmány szárazanyag-tartalmának 10–20 százalékát a nyersfehérje tegye ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-07: Gazdakör - Incze Péter:

Legeltetési naplót kérnek

Mint már arról tájékoztattunk, idéntől APIA-s támogatás igényelhető a szarvasmarhák legeltetésére is. Az új támogatási forma kódja PD 27 és A szarvasmarhák jólétének növelése az extenzív (külterjes) legeltetés által nevet viseli.
2024-05-07: Gazdakör - :

Kevesen igényelték

A megyei vidékfejlesztési hivatal adatai szerint, nagyon kevesen pályáztak a DR 26-os, Farmszintű öntözőrendszerek létesítésének támogatása intézkedésnél, melyre január 15-től fogadják az igényléseket.