Kiss Judit Ágnes: Rókatánc

2024. május 10., péntek, Kiscimbora

Mamaróka hosszú ideje ígérte már Babarókának, hogy elviszi magával táncolni az Ugrósrétre, ahová fiatalabb korában, mielőtt Babaróka megszületett volna, rendszeresen járt.

  • Dombora Tamara rajza
    Dombora Tamara rajza

Otthon mindig sokat táncoltak, de Mamaróka szerint egész más, mikor nagy társaság jön össze, és valódi zenészek húzzák a talpalávalót. Az egyik este lelkesen újságolta:
– Szombaton hatalmas mulatság lesz az Ugrósréten. Jöhetnek felnőttek is, kicsinyek is, aki tud, táncolhat, aki nem tud, megtanulhatja. Elmegyünk?
– Igen, igen! – tapsolt boldogan Babaróka. Onnantól kezdve már csak azt számolgatta, mennyit kell még addig aludnia. A délutáni sziesztákat is beleszámítva.
Végre eljött a szombat délután, amire Babaróka annyira készült, hogy ebéd után szó nélkül elvonult lefeküdni, és nem is követelt még egy mesét a kialkudott kettő után. Mire felébredt, Mamaróka már felvette a szép ruháját, és Babarókáét is előkészítette. Még apát is sikerült rávenni, hogy velük tartson, ami nagy szó volt, mert apa a legjobban otthon, egyedül szeretett ücsörögni és olvasgatni.
Olyan korán érkeztek, hogy még alig lézengett a közönség. Az Ugrósrét szélén két ürge ácsorgott.
– Melyik zenekar lesz ma? – érdeklődött az egyikük.
– Az Egyenesszárnyú Banda – felelt a másik –, de még csak hangolnak. (…)

 

Dombora Tamás rajza

 


A dobogón valóban ott ültek a zenészek. Két sovány botsáska volt a prímás, a tücsök a brácsát húzta, mert nem szeretett hegedülni, egy kis termetű szöcske pedig a nagybőgőn ugrált egyik húrról a másikra. (…)
Aztán megfogták egymás derekát, úgy vonatoztak Kanizsára. Babaróka volt a vonat vége, mert csak Mamaróka derekát volt hajlandó megfogni. (…)
Óriáspocok rengeteg botot hozott egy zsákban, mindenki vehetett egyet. Először az egyik mancsukból a másikba dobálták, aztán forgatták, majd letették a földre, és átugrálták őket. Előbb még csak ki-ki a sajátját, aztán a botokból hosszú pályát építettek, azon szökdécseltek végig. Babaróka egészen kimelegedett.
Mire véget ért a botos tánc, teli volt a rét, megérkeztek az ismerősök is. A Kölyökőrzőből ott ugrándoztak lelkesen a rozsomákok, a selyemmajmocska, a nyuszi és a farkaskölyök is. (…)
A legszívesebben Kiscicával táncolt, teli szájjal énekelték, hogy „Macskácskának négy a lába, ötödik a farkincája”, de akkor az Egyenesszár­nyú Banda egyszer csak húzni kezdte a Rókatáncot. Babaróka elengedte Kiscica kezét, és odaszaladt a szüleihez, akik egymás karjába fogódzkodva pörögtek, ami nagy dolog volt, mert apa nem szeretett annyira táncolni.
– Halljátok? – kiabált Babaróka. – Hiszen ez a Rókatánc!
Beállt a szülei közé, és most már hárman forogtak együtt, úgy énekelték, hogy „Ha megfogom az ördögöt, a ládába zárom”. Aztán Mamaróka és apa fölemelték a földről, Babaróka pedig repült, és úszott a levegőben, és nevetett, és énekelt.

(részlet)

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kertje. Pagony Kiadó, 2022

Kiss Judit Ágnes is a SepsiBook vendége lesz idén, május 26-án fél tíztől a legkisebbeknek mesél Apróka és Babaróka mindennapjairól, majd
10 órától a 9–12 évesekkel beszélget Zsálya hercegnő hihetetlen kalandjairól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-10: Kiscimbora - :

Dániel András: Egy zacskó IZÉ Titusznak

Ez valamikor nyár végén történt. A sárga nap mint egy nagy, forró lepény gurult lassan az elhagyatott rét felett.
2024-05-10: Közélet - :

Új irányt Európának!

Változzon az Európai Unió! Változzon, nem csak azért, mert ezt várja el az uniós polgárok 63 százaléka, a Kárpát-medencei magyar politikai pártok többsége (kormányzati vagy ellenzéki helyzetből). Legfőképpen pedig azért változzon, mert ez a romániai magyarok nagy többségének elvárása: szűnjön meg a kettős mérce, legyen végre teljeskörű a schengeni csatlakozás, védje meg az unió az őshonos kisebbségeket, lépjen fel a magyargyűlölők ellen, támogasson hatékonyabban, hogy a szülőföldön építsünk biztonságos jövőt közösségünknek és jólétet családjainknak.