APIA-s támogatásokJúnius 7-én zárul az igénylés

2024. május 14., kedd, Gazdakör

A területalapú támogatási kérések letevésének határideje június 7. Az idevágó miniszteri rendelet értelmében az eddigiektől eltérően büntetőlevonás mellett sem lehet a határidő után még két hétig benyújtani igénylést, viszont továbbra is megengedett a módosítás, amit külön kell kérni az APIA-nál. Röviden bemutatjuk azokat a növénytermesztési támogatásokat, amelyeket 2024-ben igényelni lehet (előző lapszámainkban az állattenyésztési támogatásokról már szóltunk).

  • Jelentős mértékben támogatják a szabadföldi zöldségtermesztést. Fotó: Pixabay
    Jelentős mértékben támogatják a szabadföldi zöldségtermesztést. Fotó: Pixabay

Közvetlen kifizetések a növénytermesztésben

PD 01 – Fenntarthatóságot elősegítő alapszintű jövedelemtámogatás (Biss). Ez a régi területalapú támogatás új elnevezése. A hektáronkénti támogatás értéke növekszik, tavalyra 96,47 euró volt hektáronként, 2027-ben pedig 103,06 euróra emelkedik.

PD 02 – Fenntarthatóságot elősegítő visszaosztott kiegé­szítő jövedelemtámogatás (Criss). A visszaosztott támogatást az 1 és 50 hektár közötti gazdaságok kapják, értéke 2023-ban 50,61 euró volt, 2027-ben pedig 54,16 euró lesz.

PD 03 – Fiatal mezőgazdászoknak nyújtott kiegészítő jövedelemtámogatás. Ezt 40 év alatti fiatalok igényelhetik a gazdaság méretétől függetlenül, de csak az első 50 hektárra. A támogatás tavaly 46 euró volt hektáronként s 50 euróra emelkedik 2027-ig.

PD 04 – Szántóföldi környezetkímélő támogatások. A támogatást a tíz hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel rendelkező gazdaságok igényelhetik. Feltétel, hogy a szántóterületek 5 százalékát ugaron kell hagyni, a terület 5 százalékán fehérjedús, nitrogénmegkötő növényeket kell termeszteni (szója, borsó, bükköny, lóhere, bab, csicseriborsó, lencse, lucerna, hüvelyesek, évelő fűfélék). Másik feltétel, hogy a június 15. és október 15. közötti időszakban a szántóterületnek fedve kell lennie: vagy mezőgazdasági növényekkel kell bevetni, vagy 85 százalékán biztosítani a talaj minimális borítását a betakarítás után megmaradt tarlóval, másodvetésű növényekkel vagy újonnan vetett őszi növényekkel. További feltétel, hogy vetésforgót kell alkalmazni, és legalább két gyümölcsfát ültetni a gazdaság területén hektáronként.  A tervezett támogatás 56,28 euró hektáronként.

PD 05 – Környezetbarát mezőgazdaság támogatása kisgazdaságokban. A támogatás ökosémának számít, és a tíz hektárnál kisebb gazdaságok igényelhetik. Feltétel, hogy a támogatást igénylő haszonállatot is tartson (0,3 és 1 számosállat között hektáronként), a megművelt terület legalább 10 százalékán fehérjedús növényeket termesszen. Legalább két gyümölcsfát kell ültetni a gazdaság területén hektáronként, a talajfedési követelmény ugyanaz, mint a PD 04-nél leírtak. A támogatás 64,4 és 98,8 euró között mozoghat, az igénylések függvényében.

PD 06 – A sorok közötti földsáv fűvesítése gyümölcs-, szőlő- és komlóültetvényeken. Ez egy másik ökológiai séma, gazálkodási program. Feltétel, hogy a június 15. és október 15. közötti időszakban az ültetvény területének legalább 75 százalékát fű borítsa. A támogatás tervezett értéke 85,5 euró hektáronként.

PD 09 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a szójatermeszésnél. Az előzetes számítás szerint a támogatás átlagosan 150 euró hektáronként.

PD 10 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a lucernatermesztésnél. Feltétel, hogy a támogatást igénylő évi 3,75 tonna szénát vagy 15 tonna zöldtömeget, illetve 200 kilogramm minősített vetőmagot termeljen hektáronként. A lucernát akár szénaként, akár zöldtömegként értékesítenie kell állattartó gazdaságoknál, vagy a saját állatai takarmányozására használnia. A tervezett támogatás átlagértéke 101 euró hektáronként.

PD 11 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a hüvelyesek ipari termesztésénél. Az előirányzott támogatás 215 euró hektáronként.

PD 12 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a kendernél. A támogatás értéke hektáronként 245 euró.

PD 13 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a rizsnél. A tervezett támogatás 605 euró hektáronként.

PD 14 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a magburgonynál. A gazdálkodónak igazolnia kell, hogy rendelkezik vetőgumó-termelési engedéllyel, minősített vetőgumót használ, termel és értékesít. A tervezett irányadó támogatás 2001 euró hektáronként.

PD 15 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a komlónál. A tervezett támogatás 599,9 euró hektáronként.

PD 16 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a cukorrépánál. Feltétel, hogy a termelőnek legyen szerződése egy cukorgyárral, biztosítson legalább 6 növényt négyzetméterenként és használjon minősített vetőmagot. A tervezett támogatás 900 euró hektáronként.

PD 17 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a friss fogyasztásra vagy feldolgozásra szánt, szántóföldön termesztett zöldségeknél (paradicsom, uborka, paprika, padlizsán). A várható támogatás évente 1600 euró  hektáronként.  

PD 18 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás az üvegházban és fóliasátorban termesztett zöldségeknél. A támogatás tervezett értéke 2100 euró hektáronként.

PD 19 –  Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a gyümölcsöknél (szilva, alma, cseresznye, meggy,
sárga- és őszibarack). A várható támogatás 567 euró hektáronként.

PD 20 – Termeléshez kötött jövedelemtámogatás takarmánynövény-vetőmag termesztésénél. Az előirányzott támogatás 260 euró hektáronként.
 

Átruházott kifizetések a növénytermesztésben

Ugyancsak az APIA fizet ki megegyezés és átruházás szerint a vidékfejlesztési alapból néhány intézkedést, melyekre a közvetlen kifizetésekkel egy időben kell letenni az igénylést. Ezek a következők:

DR 01 – Agrárkörnyezet- és éghajlatvédelem az állandó gyepterületeken. Ide tartozik a magas értékű gyepekre (HNV) járó támogatás, a kézi munka vagy könnyű gépi munka használata után járó támogatás, a harismadár élőhelye megőrzésének támogatása és egyebek.

DR 02 – Agrárkörnyezet- és klímavédelem a szántóföldeken. Ide tartozik egyebek mellett a zöld trágyázás használatának támogatása.

DR 04 – Az ökogazdálkodásra való átállás támogatása.

DR 05 –Támogatás a minősített ökogazdálkodás fenntartására.

DR 09 – Hátrányos hegyvidéki területeken történő gazdálkodás támogatása. Ennek értéke 94 euró hektáronként az első 50 hektárra, az ezt meghaladó területekre leütéseket alkalmaznak.

DR 10 – Jelentősebb hátrányos természeti adottságú területeken történő gazdálkodás támogatása. A támogatás 12 euró/év/hektár.

DR 11 – Sajátos hátrányos természeti adottságú területeken történő gazdálkodás támogatása. A támogatás az első 50 hektárra 80 euró/év, 50 hektár felett leütéseket alkalmaznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-14: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-05-14: Gazdakör - Incze Péter:

Nagy a versengés (Vidékfejlesztési pályázatok)

Az állattenyésztési beruházásokra kiírt, április 30-án lezárult pályázaton nagyon szoros a verseny, a megyéből is elég sokan, 26-an kértek támogatást, az eredményhirdetés június közepére várható.