Mi, hol, mikor?

2024. május 22., szerda, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
MAGYAR VAGYOK – PETŐFI 200. Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Déva, Nagyenyed, Székesfehérvár, Temesvár és Kolozsvár után a Székely Nemzeti Múzeum sepsiszentgyörgyi kiállítóhelyére, a Lábas Házba érkezik a Magyar vagyok – Petőfi 200 című képzőművészeti kiállítás, mely ma 17 órakor nyílik meg ünnepélyes keretek között. A tárlat fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

JAKABOS ISTVÁN EMLÉKKIÁLLÍTÁS. Május 25-én, szombaton 11 órától nyílik a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban Jakabos István mérnöktanár faragászati kiállítása születése 100. évfordulójának tiszteletére.
LÉLEKÖSVÉNYEN TÁRLATKARAVÁN. A második stációjához érkezik Steigerwald Tibor és Kisgyörgy Benjamin közös kiállítása, melyet a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban május 26-án 12 órakor (az istentisztelet után) nyitanak meg, és június 16-ig lesz megtekinthető.

Kezdődik a SepsiBook3
Május 23–26. között zajlik a Sepsi Arénában a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál harmadik kiadása. A rendezvény megnyitóját csütörtökön 17 órakor tartják a Porondon Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Gabriela Adameșteanu író, Nádas Péter író és Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója részvételével. Közreműködnek a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola balett szakos növendékei, Tüzes Csilla és Cseke Ágnes vezetésével. * 18 órától: Szépírás mint hivatás – Nádas Péterrel Tompa Andrea beszélget (Porond) * a konferenciateremben kettős könyvbemutató: a Marea carte a Madrigalului és az Interviuri la 60 de ani de Madrigal című köteteket a szerző, Mădălin Guruianu és Ungureanu Anna karmester ismerteti. * 19.30 órától a Porondon: „Késik, kelet-európai időszámítás szerint” – fiatal szerzők estje könyvbemutatókkal: Sánta Miriám (Kilenc szabad növény), Nagy Zalán (Atlasz vállára veszi a holdat), Sárkány Tímea (Boszorkányok nyara). Beszélgetőtárs: Horváth Benji költő, szerkesztő. * 20.30 órától Slam Poetry Showcase a Porondon, fellépnek: Kemény Zsófi költő, író, slammer, André Ferenc költő, slammer, műfordító és Horváth Benji költő, slammer, szerkesztő.
A rendezvény teljes programja elérhető a sepsibook.ro oldalon, valamint lapunk csütörtöki mellékletében.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében ma 19 órától Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska, című darabja látható Hegymegi Máté rendezésében. Színpadra épített nézőtér, korhatár: 14 éven felül, időtartam: 1 óra 30 perc (szünet nélkül). Jegyek a központi szervezőirodában vagy a biletmaster.ro oldalon kaphatók.
ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház műsorán ma 19 órától a TAM-teremben Yann Verburgh: La Ronde, Eugen Jebeleanu rendezésében. Jegyek az Eventim hálózatban vásárolhatók.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sSOHA című produkciót, Daróczi Klarissza egyéni játékát május 24-én, pénteken 18 órától szabadon játsszák a bábszínház sepsiszentgyörgyi stúdiótermében. Szervezett csoportok (VII–XI. osztályos diákok) ma és május 23-án, csütörtökön 12 és 14 órától láthatják a 70 perces előadást, amely 14 éven felüli nézőknek ajánlott, rendezője Hatházi András. Érdeklődni, foglalni a 0752 540 593-as telefonszámon Golicza Bernadettnél lehet. Jegyár: 10 lej/fő, kísérő pedagógusoknak díjtalan.

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A sepsiszentgyörgyi táncegyüttes május 23-án, csütörtökön 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központban a Hazától hazáig című táncprodukciót játssza. * Május 28–31. között Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban zajlik a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója (EHTET).

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Lassie – Állati mentőakció  (magyarul beszélő), 16.30-tól Macskák a múzeumban (románul beszélő), 18 órától Semmelweis (magyar életrajzi filmdráma), 18 órától Artúr, a király (magyarul beszélő), 20 órától A majmok bolygója: A birodalom (román feliratos), 20.30-tól Hogyan szexeljünk (román feliratos).

Könyvbemutató
GAZDA JÓZSEF Mindennek mestere. A falusi tudás könyve című kötetét mutatják be ma 18 órától Kovásznán. A falusi tudás csodálatos tárházát fölmutató, közel 600 oldalas könyvben 105 számozott mesterségre bukkanhatunk, kiderül, hogy mi is az amatingolás, kallózás, milyen mesterséggel foglalkoztak a csomakőrösiek, gorzafalviak és a dánfalviak. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola és a Kovászna Városi Művelődési Ház szervezésében a Városi Művelődési Központ Ignácz Rózsa-termében sorra kerülő bemutatón a szerző beszélgetőtársa Ferencz Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke.
BARTOS LÓRÁNT ÉS IOCHOM ISTVÁN Kézdi-Orbaiszék római katolikus templomai című könyvének bemutatójára május 25-én 18 órától a Lemhény és Kézdialmás közötti Szent Mihály-hegyi templomban kerül sor. A kiadványt bemutatja Fórika Balázs kántor. Az eseményt ft. Tamás József nyugalmazott püspök is megtiszteli jelenlétével. Közreműködik Jánó Kinga zenetanár, népdalénekes és Könczey Kinga fuvolatanár.

Előadás
Mathias Corvinus Collegium (MCC). Négy generáció, egy munkahely – Tanuljunk meg hatékonyan együttműködni címmel rendez nyilvános előadást és beszélgetést az MCC Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától a Fidelitas Hotelben. Meghívott előadó Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember, tanácsadó, a Pécsi Tudományegyetem Társadalom- és Médiatudományi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének habilitált egyetemi docense, a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj ösztöndíjasa. Az eseményen az előadóval Veres-Nagy Tímea projektmenedzser beszélget. Részvételi szándékot az esemény Facebook-oldalán kell jelezni.
Sepsiszentkirályi előadás-sorozat. A lelki egészségtől a szellemi egészségig címmel tart előadást Brassai László pszichológus ma 19 órakor a sepsiszentkirályi művelődési házban.

Hitvilág
ELSŐÁLDOZÁS. Vasárnap a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban elsőáldozás lesz, a szentmise 10 órakor kezdik. 55 gyerek járul majd először szentáldozáshoz.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adásai: 6.50-től reggeli ima, 8 órától szentmise Kökényesdről, 8.50-től A hét plébániája, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Lorettói litánia, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi ima­óra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Kacagókaláka Vargyasi Melindával
18 év fölötti lányokat és asszonyokat várnak kacagókalákába ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Hagyományok Háza székhelyén, a Vasile Goldiș utca 2. szám alatt (első emelet, 19-es terem). A májusi Kacagókalákán a háromszéki hímzésmintákkal lehet ismerkedni. Az eseményen a lányok és asszonyok saját zsebkendőjüket díszíthetik virágmintákkal, és megtudhatnak pár érdekességet a vászon zsebkendő fontosságáról vagy a minták titkairól. A foglalkozást Vargyasi Melinda népi iparművész, sepsiszentgyörgyi hímző és viseletkészítő vezeti. Hozzájárulás: 15 lej. A részvétel jelentkezéshez kötött az esemény Facebook-oldalán.

Röviden
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket.
TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma  Dálnokban, csütörtökön Nagyborosnyón és Kisborosnyón, pénteken Cófalván, Várhegyen, Lécfalván és Feldobolyban. Honlap: tega.ro/hu.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Sajtó utcai Transfarm gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 315 136). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I-es (0267 360 608) gyógyszertár a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 322
szavazógép
2024-05-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2024-05-22: Sport - Tibodi Ferenc:

Orbán-Barra Gábor újabb bajnoki címet zsebelt be (Kerékpáros triál)

A sepsiszentgyörgyi Orbán-Barra Gábor egy aranyéremmel és egy negyedik helyezéssel zárta az elmúlt hét végén a Suceava megyei Radócon (Rădăuți) megrendezett kerékpáros triál országos bajnokság 2024-es kiírását. A két kategóriában induló megyeszékhelyi bringásnak sikerült megvédenie címét az Elit 20-ban, míg az Elit 26-ban három év után szorult le a dobogóról.