Pillanatok őrzői a Teinben

2024. május 23., csütörtök, Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által meghirdetett Pillanatok őrzői című fotópályázat harmadik kiadásának kiértékelése és díjazása pénteken történt a Teinben. Köszöntőbeszédet mondott és a díjakat átadta Gáj Nándor igazgató. A képanyagot Toró Attila fotóművész, zsűritag méltatta. A kiállítást megnyitotta Huszár Szilamér, az iskola fotószakának oktatója. Gitáron közreműködött Pap Csenge Dorottya, akinek felkészítő tanára Filip Zsombor volt.

  • Az első néző. Huszár Szilamér felvétele
    Az első néző. Huszár Szilamér felvétele

Magasra tették a lécet a szervezők, hiszen a Romániai Fotóművészek Országos Szövetsége részéről Codrin Anton volt az egyik zsűritag, a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének Mestere, Balási Csaba volt a másik, a harmadik Huszár Szilamér, az iskola fotószakának oktatója, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének a tagja, továbbá Toró Attila, Szentimrei Judit-díjas fotóművész. Toró Attila a zsűri képviseletében azt hangsúlyozta: fontos, hogy a fotózás által jobban megismerjük önmagunkat és a bennünket körülvevő világot.

Mivel nem tudott jelen lenni, a kiállítás margójára üzenetet írt Balási Csaba, a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének Mestere, a szövetség romániai képviselője: „Köszönet a meghívásért, örvendek, hogy betekintést nyerhettem egy olyan alkotócsoport tevékenységébe, akik valamilyen fotós képzettséggel rendelkeznek. Habár a kiírásban nincs utalás az alkotók korára, de az elkövetkezőkben ez is egy érdekes adat lehet a rendezők, valamint a szakma számára. Én magam is kíváncsi lennék, hogy a képek többségének készítői melyik korosztályhoz tartoznak. Gratuláció a kurátornak, Huszár Szilamérnek az ötletért és a kivitelezésért. Mind a négy kategóriában a képek minősége tükrözi, hogy itt egy bizonyos különbség van az amatőr szint és az itt látottak között. Nagy élmény volt végignézegetni, majd értékelni a pályázatra beküldött alkotásokat. A kiállításra elfogadott képek magas szakmai színvonalat képviselnek. A szervezőknek szívből gratulálok.”

Gáj Nándor üzenetéből az csengett ki: arra törekszik az iskola, és ennek az országos pályázatnak is az volt a lényege, hogy mutassuk meg, milyen az a világ, amikor a fotós szemével nézünk a dolgok mögé, és ne csak az embert lássuk és láttassuk, hanem az őt körülvevő érzelmi világot is.

Díjazottak Háromszékről: Babos Attila négy díjat kapott (Transnatura Fotóklub, Sepsiszentgyörgy), Klárik Loránd (Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének fotó­szakosztálya, Sepsiszentgyörgy), Székely Szabolcs (Mohos Fotóklub, Bodok) három díjjal térhetett haza.

Huszár Szilamér örömmel jelentette be, hogy reményeik szerint a legközelebbi fotós képzésük a Munkaügyi és Oktatási Minisztérium által akkreditált lesz, mint hiánypótló képzések egyike Székelyföldön. Köszönetet mondtak Komán Eszter oktatási szakfelügyelőnek, Szántó Zsuzsa oktatási tanácsadónak, és nem utolsósorban Kolumbán Hannának, akiknek a munkája nélkül ez a kiállítás nem valósulhatott volna meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 337
szavazógép
2024-05-23: Sport - :

Deák Zsombor második lett Montenegróban (Triatlon)

A sepsiszentgyörgyi Deák Zsombor május 19-én az Ocean Lava sorozat montenegrói állomásán tette próbára magát, a fél-Ironman versenynek Kotor adott otthont. A 34 éves háromszéki vasember remekül kezdte az idényt, ugyanis a második helyen zárta a viadalt, legközelebb pedig Klagenfurtban áll rajthoz.
2024-05-23: Család - :

Családon belüli erőszak

Családon belüli erőszak – a mai társadalom sebezhető pontja címmel tartottak hétfőn konferenciát a parlamentben szakértők és illetékes állami intézmények, civil szervezetek képviselőinek részvételével. A jelenség elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet, rámutatva arra is, hogy az erőszak nemcsak a családban, hanem az utcán, az iskolában is mindennapos.