Összművészeti táborba várják a diákokat

2024. május 24., péntek, Szabadidő

A Szamosújvári Téka Alapítvány  2024-ben július 10. és 14. között szervezi meg 14–18 éves diákoknak szóló összművészeti táborát, amelynek hagyományosan Feketelak, illetve a Feketelaki Téka Kultúrcsűr ad otthont.

  • Fotó: Facebook / Feketelaki Téka Kultúrcsűr
    Fotó: Facebook / Feketelaki Téka Kultúrcsűr

Az összművészeti tábor a kortárs kultúra, a különféle művészeti ágak iránt érdeklődő fiataloknak teremt lehetőséget arra, hogy alkotóművészekkel ismerkedjenek meg, illetve a tábor ideje alatt együtt dolgozzanak velük – így „élesben” is kipróbálhatják, hogyan fest a mindennapokban az alkotói munkafolyamat, mit fed az „interaktivitás” fogalma, melyek az eredményes kommunikáció alapelvei és ismérvei. 

A tábor szervezői az állandó mentorok mellett vendégelőadókat hívnak meg színház és filmművészet, koreográfia, zene, képzőművészet és dizájn, irodalom, kulturális újságírás területéről, akik műhelyfoglalkozásokat tartanak. Elsősorban Kárpát-medencei magyar alkotók kapnak mentorként, vendég előadóként meghívást az összművészeti tábor „stábjába” – ám az ő sokoldalúságuknak, sokszínűségüknek köszönhetően a diákoknak felmutatott perspektíva is „széles látószögű”.

A tábor tematikus: a szervezők, illetve mentorok közösen választják ki az adott évben azt a témát, amely ezt a korosztályt foglalkoztatja, így 2022-ben a Pénz, 2023-ban a Nem én!, korábban a világunkat alkotó hat fő elem, a személyiség kérdéséhez köthető Én-Te-Ő-Mi-Ti-Ők vagy éppenséggel a Rend volt a téma. 

Ebben az évben a zaj kérdéskörét vizsgáljuk, pontosabban azt, mi is valójában a zaj, mihez viszonyítva létezik, mi tekinthető zajnak, hogyan lehet ezt művészi eszközökkel kifejezni, és itt nemcsak a zenére, hanem irodalomra, fotográfiára, filmre is gondolunk. Jó zaj, rossz zaj – egyáltalán van ilyen? Hogyan lesz egy irodalmi szöveg vagy egy fénykép zajos? Mit jelent ez zenei szempontból, és mi számít zajnak a vizuális művészetek terén vagy éppen a lelkünkben? Állandó mentorok: Albert Zsolt (dizájn), Demeter Réka (dizájn/pszichológia), Farkas György (film), Göbőlős Gábor (koreográfia/szakoktató), vendég előadó: Lövétei Lázár László költő, Helikon szerkesztősége.

A közös alkotói munkán túlmutató célkitűzés az, hogy a táborozó diákok baráti közösséggé kovácsolódjanak, hogy a Feketelakon létrejött kapcsolatok a tábor lejártával is megmaradjanak, tapasztalataink szerint ez az esetek többségében meg is valósul.

A feketelaki összművészeti tábor népszerűsége az elmúlt 9 esztendőben folyamatosan nőtt, mérhető mindez azzal a ténnyel is, hogy az elmúlt években már a szamosújvári, a mezőségi térség „határain” túlról, az egész országból érkeztek a művészetek iránt érdeklődő fiatalok. Az általános célokon túl az összművészeti tábor nem titkolt szándéka az, hogy hozzájáruljon a szamosújvári és a mezőségi szórványmagyar közösség anyanyelvi és nemzeti önazonosságának megőrzéséhez, illetve az, hogy az erdélyi Mezőségre, ezen belül Feketelakra kicsit nagyobb reflektorfényt irányítson.

A Szamosújvári Téka Alapítvány 10. Összművészeti Táborába 14–18 éves korosztály jelentkezését várják – a férőhelyek száma korlátozott, ezért maximum 45 diák jelentkezését tudják a szervezők elfogadni. További információk, jelentkezés az anna@teka.ro e-mail-címen. 

Debreczeni Orsolya Katalin

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 337
szavazógép
2024-05-24: Közélet - :

Kukatündérrel a Benedek Elek-óvodában

Kicsiknek és nagyoknak is nyílt napot tartott a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon május 16-án. Miért fontos számunkra ez az esemény? Munkaközösségünk hisz abban, hogy a személyes példa mély nyomot hagy a nevelésben.
2024-05-24: Közélet - :

Oktatási segítők konferenciája

Határon átnyúló konferenciát tartottak április végén Sepsiszentgyörgyön az oktatást segítő szakemberek számára. A kétnapos rendezvényen a Heves Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Egri Tagintézményének, a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központnak és a sepsiszentgyörgyi Speciális Általános Iskolának a munkatársai osztották meg tapasztalataikat a 120 érdeklődővel.