Könyvek által a világ

2024. május 24., péntek, Máról holnapra
Mózes László

Olvasásra, könyvek lapozására, írók, költők és műveik iránti érdeklődésre ösztönöz e napokban Sepsiszentgyörgy. A tegnap immár harmadik alkalommal nyílt meg térségünk egyik közkedvelt kulturális rendezvénye, a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, mely egyre erőteljesebben kapcsolódik e városhoz, mintegy megerősítve, nem igaz, hogy lankadna az érdeklődés az irodalom, a könyv, az olvasás, egyáltalán a míves, nyomtatott betű iránt. A SepsiBook érdeklődő, népes közönsége, könyvet lapozó és vásároló közössége azt is bizonyítja, személyes könyvtárra változatlanul számosan vágynak, a könyv nem csupán dísze, kelléke egy otthonnak, hanem annak lelket, otthonosságot adó alapja. A könyv, a könyvtár továbbra is az egyik legfontosabb erőforrása mindazoknak, akik rendületlenül hisznek a tudás, a műveltség erejében.

E könyves rendezvény, kortárs irodalmi fesztivál lehetőséget teremt arra is, hogy gyermekek ismerkedhessenek kedvenc szerzőikkel. Tanítónők, tanárok foghatják meg tanítványaik kezét, s vezethetik őket e különleges birodalomba, ahol találkozhatnak azokkal az írókkal, akiknek ízlelgetik vagy éppen falják műveit, akár hosszú sort is állva dedikációra s a szerzővel elkészített közös fényképre várva. A mélységek fürkészői legyinthetnek erre, mondván, mindez felszínes és jelentéktelen, de nincs igazuk, mert az efféle kaland kiemelten fontos, mondhatni meghatározó. Hiszen mai telefonos és digitalizálódó világunkban nem mindegy, milyen olvasáshoz, meséléshez, történetekhez fűződő élmények érik a kisdiákokat. Nincs is örömtelibb, elégedettségre is bőséggel okot adó látvány, mint az, amikor a gyermekek érdeklődő, ámuló tekinteteket szegeznek egy-egy íróra. A jövő milyenségét, minőségét is meghatározhatják ezek az ámuló tekintetetek.

A SepsiBook természetesen nemcsak a gyermekeket és pedagógusaikat szólítja meg, hanem a kortárs magyar irodalom legjobb, legismertebb szerzőit vonzza a könyves térré alakított sportcsarnokba. E könyves kezdeményezés többrétegű, és belátható, valójában kiváltságot jelent írókat, költőket, alkotókat, művészeket, történészeket hallgatni, műveik mellett gondolataikkal is ismerkedni. Ez is sajátossá teszi Sepsiszentgyörgy könyves fesztiválját.

Persze, mint mindenkor, most is megkerülhetetlen Vörösmarty Mihály 1844-ben Gondolatok a könyvtárban című, monumentális költeményében feltett kérdése: „Ment-e a könyvek által a világ elébb?” Eme egzisztenciális kérdésre a költő meg is adja a választ, és minden, soraiból kiáramló ború, komor vízió ellenére mégis bátorít, felfelé emel. „És mégis – mégis fáradozni kell”. Mi dolgunk a világon? – kérdezi tehát Vörösmarty, s válasza a következő. „Mi dolgunk a világon? Küzdeni, / És tápot adni lelki vágyainknak. / Ember vagyunk, a föld s az ég fia. / Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen, / S mi ahelyett, hogy törnénk fölfelé, / Unatkozzunk s hitvány madár gyanánt / Posvány iszapját szopva éldegéljünk? / Mi dolgunk a világon? küzdeni / Erőnk szerint a legnemesbekért.”

Olvasó, töprengő, értelmező ember nyilvánvalóan érzékeli, hogy e felvetésre adott válasz egy lehetőség csupán, mindezt ma már akár árnyaltabban is lehet szemlélni, miként világunk is bonyolultabbá vált. Hát éppen ezért jó, hogy könyveket lapozhatunk a SepsiBookon: történetekkel, sorsokkal szembesülhetünk, vagyis árnyalatokkal ismerkedhetünk. De az sem baj, ha Vörösmarty könyvtári gondolataira továbbra is alapként, kiindulópontként tekintünk.

 

A SepsiBook könyvvásárra és kortárs irodalmi fesztivál igyekvő gyermekek. Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 343
szavazógép
2024-05-24: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szükség és igény is van a könyvre (Telt házzal rajtolt a SepsiBook)

Telt házzal rajtolt el tegnap a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál: az idén harmadik kiadásához érkezett rendezvény első napján már több száz diák vett részt könyvbemutatókon és rendhagyó irodalomórákon, nekik szánt foglalkozásokon, koncerteken, a délutáni hivatalos megnyitón pedig teljesen ellepték az olvasók a Porondot. 
2024-05-24: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Év végére elkészül az állomási tó

Még nem készült el, de év végén már használható lesz az állomási tó – jelentette ki Antal Árpád polgármester tegnapi helyszíni sajtótájékoztatóján. Elmondta: őt is bosszantja a késés, de amilyen káosz van országszinten, az is jó, hogy haladnak a munkálatok, és büszkék lehetünk arra, hogy a Brassó felől érkezők egy szép, rendezett környezetet látnak majd Sepsiszentgyörgyön.