KármentőJól választ a nép?

2024. június 14., péntek, Jegyzet
Kuti János

Az istenadta nép, a választópolgár jól gondolkodik, mikor olyan jelöltekre adja voksát, akikre korábban is szavazott, és akiknek esetleg már meggyűlt a bajuk az igazságszolgáltatással, bűnvádi eljárást indítottak ellenük korrupció alapos gyanúja miatt. Ezek között megyeitanács-elnök és városi polgármesterek is vannak, akik a szociáldemokrata és a liberális párt égisze alatt újráztak. Közben pártjaik – természetesen – harcoltak az európaiságért és azért, hogy „tiszta” emberek legyenek megválasztandó jelöltjeik.

Mire is gondolhat a választópolgár? Azt mondja, ha a vádak igazak, akkor ezek az alakok alaposan megszedték már magukat, és az igazságügy is rájuk ijesztett, így van remény arra, hogy az elkövetkezendő időszakban ne mind nyúlkáljanak a pénzeszsákba, csak ujjukat mártogassák mézesbödönbe, nyalogassák róla a mézet és ne másszanak nyakig bele. Ilyen megjavult fickó lehet Jászvásár frissen újraválasztott PNL-s polgármestere, Mihai Chirica, akit idén áprilisban harmadszor állított bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség, és akit azzal vádolnak, hogy 12 millió eurós kárt okozott az úgynevezett „Veranda” ügyben, mert nyolc törvénytelen építési engedélyt adott ki a városháza több alkalmazottjának közreműködésével egy üzletembernek. És még van két másik ügye is. Vannak még páran ilyen, szintén korrupcióval vádolt nagykutya újraválasztottjai a PNL-nek, akik nyugodtan továbbra is meghúzhatják magukat polgármesteri kuckójukban.

De léteznek például olyan példátlan esetek is, amikor a nagy győzelmet hirdető PSD megvádolt szociáldemokratáit választották újra. Ilyen a Popești Leordeni-i polgármester, akit szintén újraválasztottak, miután korábban hivatali visszaéléssel vádoltak. De semmiség, amit elkövetett, mert csak 86 telefonszámlát fizetett ki valakinek, aki nem volt a polgármesteri hivatal alkalmazottja. Vagy Suceaván, ahol az újraválasztott polgármester, Vasile Râmbu ellen 2023-ban indítottak bűnvádi eljárást, aki annak idején a sürgősségi kórház felfüggesztett menedzsere volt. A főnök pártelnököt, Marcel Ciolacut megkérdezték, mi erről a véleménye, de ő visszakérdezett: elítélte egy bíró? Ha nem, hát akkor ugyanolyan jogai vannak, mint mindenkinek.

Egy függetlent is említsünk meg, a bukaresti harmadik kerület polgármesterét, Robert Negoițát, akinek 2022-ben három bűnügyi dossziét is nyitottak rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt, és most újraválasztották tisztségébe. Mindenkit gyanúsíthatnak mindennel, de hát amíg nincs végleges bírósági döntés, addig az illetőt ártatlannak kell tekinteni, és úgy látszik, a választók is annak tekintik.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen asszony szintén újrázni szeretne. Az Európai Ügyészség nyomoz utána (de lehet, bottal ütheti a nyomát) a Pfizer-oltások beszerzése során elkövetett esetleges bűncselekmény miatt. A Covid-vakcinás üzlet 35 milliárd eurós lehetett, amit von der Leyen asszony SMS-eken bonyolított, amelyek eltűntek. Most az ügyészek attól félnek, hogy az Európai Bizottság megkurtítja költségvetésüket. (Úgy kell nekik, ha oda matatnak, ahová nem kell!)

A mostani választásokon sokan búslakodtak amiatt, hogy az EP-be a mi szélsőségeseink, az AUR-osok és az S(O)S-esek is bejutottak. Nem tudni, hogy végül is közülük ki megy el oda, de itthonról biztosan hiányozni fognak. Az élen trónolnak a nem szélsőségesnek nevezett nagy barátaink, a székelyakasztós Mihai Tudose és a másik magyarbarát, Rareș Bogdan. Aztán az AUR-tól másik jó ismerősünk, Claudiu Târziu is ott tündököl.

Nem lehet tudni, hogy az SOS-listán bejutó Diana Șoșoacă elmegy-e Brüsszelbe, de az biztos, hogy idehaza nagyon fog hiányozni. Bár az AUR-főnök George Simion itthon boldogít, ha Șoșoacă asszonyság elmegy, akkor bizony kimarad a hazai cirkuszból, de egy-egy előadás erejéig hazalátogathat. Mindenképp ott van Șoșoacă helye Brüsszelben, hogy ne csak mi, hanem az egész EP láthassa élvezetes előadásait, amint például ott ordibál vagy megrángatja az Európai Bizottság elnök(nőj)ének öltönyét vagy szoknyáját.

 

Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-14: Közélet - Bodor János:

Vandalizmus a Csipkésben

A zabolai Csipkés-táborral szemben található Népi Feredőnél kiskorúak nemrég megrongálták a kirándulóhely asztalát, fejszével összefaricskálták a lugas tartóoszlopát.
2024-06-14: Közélet - :

Fodor Imre lemondott

Illyefalva hivatalban levő polgármestere tegnap bejelentette lemondását tisztségéről. Fodor Imre közösségi oldalán jelentette be: megértette a választók üzenetét, és lehetőséget ad a vasárnap megválasztott Benkő Árpád Jenőnek, hogy minél hamarabb átvegye a vezetést.