Ready Garment TechnologyFelszámolják a sepsiszentgyörgyi nadrággyárat

2024. június 19., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Bár hivatalosan még nem sikerült megerősítő információt kapni, a sepsiszentgyörgyi Ready Garment Technology Románia Kft.-t, ismertebb nevén az RGT nadrággyárat felszámolják. A mintegy két éve csődeljárás alatt lévő cég 2018 óta veszteséges, a jelek szerint az eljárás folyamán átszervezéssel nem sikerült megmenteni.

  • Gyárbemutató – 2016-ban még a főtéren toborozták a munkaerőt. Ferencz Csaba archív felvétel
    Gyárbemutató – 2016-ban még a főtéren toborozták a munkaerőt. Ferencz Csaba archív felvétel

A hazai gazdasági média által közölt hír arról szól, hogy a törvényszék elrendelte a 2022 óta csődeljárás alatt álló cég felszámolását. A csődeljárást lebonyolító fővárosi cég, a Prime Insolv Practice munkatársa kérdésünkre nem tudta megerősíteni a hírt az üggyel foglalkozó munkatársak hiányában, ám további információkat ígért. Kelemen Tibor, a munkaerő-ügynökség megyei vezetője kérdésünkre elmondta, hivatalosan még nem keresték meg, ám azt már tudni, hogy a jelenleg mintegy 250 alkalmazott ötöde igyekszik más munkahelyet, illetve megoldást keresni. A gyár még működik, vannak megrendelései, de nehéz lesz, ha nem lehetetlen a megmentése. Kelemen Tibor egy másik, alig két éve ide költözött gyár, a német BecaTex GmbH leányvállalata által működtetett cég felszámolásáról is beszámolt.

Édler András György kamaraelnök szintén úgy tudja, hogy a nadrággyár napjai meg vannak számlálva, bár hivatalos információkkal nem rendelkezik. Az tény, hogy nem kis adósságot halmozott fel, több éve veszteséges, és már 2022-től csődbiztos cég segítségével igyekeznek átszervezni, megmenteni a vállalatot.

A pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint a Ready Garment Technology Romania Kft. tartozása tavaly csaknem 70 millió lejre rúgott, valamivel több mint 44 millió lejes nettó üzleti forgalom mellett közel 12 millió lejes veszteséget könyveltek el; ekkor még 366 alkalmazottat foglalkoztattak. A számokból az is kiderül, hogy a vállalkozás 2018 óta minden évben több tíz millió lejes veszteséggel zárta az évet, az alkalmazottak száma pedig folyamatosan apadt, ha 2015-ben még ezernél több dolgozójuk volt, ma már alig 250 alkalmazottal számolnak.

A 2000-ben alapított Rea­dy Garment Technology Romania tulajdonosa a német Dr. Bock Industries AG., a gyár olyan neves márkák gyártója és beszállítója, mint a Hugo Boss vagy a Marc O’Polo. A német anyavállalat több mint 30 éve működtet gyárakat Háromszéken, az esztelneki RHM Pants gyárat leghamarabb, 1992-ben nyitotta meg és négy éve zárta be. Az anyavállalat itteni gyárait évtizedekig a megye legnagyobb munkáltatói közt tartották számon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1234
szavazógép
2024-06-19: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-06-19: Pénz, piac, vállalkozás - :

Harminchárman kaptak Birtalan Ákos-díjat (Romániai Magyar Közgazdász Társaság)

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) háromszéki fiókszervezete második alkalommal adta át a Birtalan Ákos-díjakat. Az elismerésben 33 háromszéki diák részesült.