Mementó Lisznyói Bedő Andor - Kisgyörgy Zoltán

2009. február 11., szerda, Magazin

Egyike volt azon néptanítóknak, akik a XX. század első felében sok munkát és fáradságot áldoztak a vidéki magyar népoktatás és közművelődés oltárán. 1889-ben, 120 évvel ezelőtt született Lisznyóban.

A falu iskolájának volt tanítója és lévita lelkészi vizsgát is tett. 1908-ban érettségizett Kolozsvá­ron. Mezőméhes rektor-tanítója volt 1918-ig. Előbb Maksán, majd az elzárt kis Szacsván szolgálta feleségével együtt a népnevelés nemes ügyét mind az iskolában, mind a templomban. Dalárda, színjátszás, vendégszereplések megmaradtak a helyiek emlékezetében. Korán elhalt Gábor nevű fia szerelt össze elsőként a harmincas években Szacsván rádiót. 1940—1944 között Kézdivásárhelyen, majd a magyarországi Rákoskeresztúron tanított feleségével. Később Tiszafüreden, majd Budapesten éltek, ahol lányuk is lakott. 1968-ban hunyt el. Porai a rákoskeresztúri temetőben nyugszanak. Dr. Nagy Lajos ny. rétyi főorvos emlékezett meg róla lapunkban 1995-ben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2009-02-11: Riport - x:

A Transilvania Bank ,,keresztrejtvénye” (Jegyzet) - Ferenczy L. Tibor

Ebben a válságos időben mindenki aggódik, mi lesz holnap, mi lesz egy hónap múlva? A sajtó központi témája lett a pénz-piac-vállalkozás. Leginkább a pénz, a bankok körül forog a világ, állja a helyét ma inkább, mint bármikor eleink ősi közmondása.
2009-02-11: Magazin - x:

Dalí-múzeum a német fővárosban

Kizárólag Salvador Dalí műveinek szentelt múzeum nyitotta meg kapuit Berlinben. Több száz rajz, grafika, szobor és könyvillusztráció ― mind eredeti ― várja a látogatókat csütörtöktől.