Válaszúton - Farkas Réka

2009. február 11., szerda, Máról holnapra

Holnap Kolozsváron ismét tárgyalóasztalhoz ül Markó Béla és Tőkés László. A január végi első tárgyalási forduló inkább tapogatózásnak nevezhető, áttörést nem hozott, de a résnyire nyitott ajtók ezúttal legalább nem zárultak lakatra.

Egyértelműen kiderült: mit akar az RMDSZ, és mit szeretne a Tőkés László által képviselt, szövetségen kívül rekedt oldal. A szövetség csúcsvezetése hajlik a magyar összefogás listájának kialakítására, de csakis az RMDSZ égisze alatt, s így tulajdonképpen integrálná, sőt, bedarálná ellenzékét. Elfogadná az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum életre hívását, de az új testületnek főnöke, irányítója kíván lenni, az eddigi nyilatkozatok alapján sokkal inkább eltévedt fekete bárányoknak, mint egyenrangú partnereknek tekintik a más vélemény képviselőit.

Tőkés László és csapata több mint két éve próbálja új, demokratikus alapokra helyezni az erdélyi magyar politizálást. Belső pluralizmust kívánnak, megteremteni a választás szabadságát, s ezáltal lehetővé tenni kifelé az erőteljes, egységes fellépést. Más a helyzet Szász Jenővel, akit az elmúlt esztendő során hiteltelenné tettek hibái, s jelen pillanatban jó ötletei is elsikkadnak, senki nem méltatja túl nagy figyelemre.

Nyilvánvaló, az RMDSZ számára az igazi konkurenciát Tőkés László jelenti, neki sikerült bizonyítania, nagyon sokan őt tekintik a magyarság valós képviselőjének. Az is egyértelmű, tudják, ha sikerül megállapodniuk Tőkéssel, tulajdonképpen ellenzékükkel is leszámolnak. Az RMDSZ feltételei látszategységet teremtenének, valós megújulás nélkül, és jó időre bebetonozhatnák a jelenleg csúcson lévők hatalmát. Tőkés László új, tisztességes alapokra helyezett szövetséget kínál, s ha következetes, akkor az RMDSZ-nek engednie kell, vagy ismét kockáztatnia a külön-külön indulást, amely minden sikerpropaganda ellenére egyértelműen a szövetség további gyengüléséhez vezetne.

Tény, az erdélyi magyarságnak egységes, de plurálisan, a demokrácia játékszabályainak megfelelő módon felépített szövetségre van szüksége. Ez kívánt lenni az RMDSZ 1989-ben, létrehozatalakor, időközben azonban kirekesztővé, néhány, csúcsra került kézi vezérlésű pártjává vált. Megújulhat most, ha hajlandó a tisztességes kompromisszumra, vagy belebukhat néhány év múlva öncélú politizálásába. S akkor mindannyian vesztesekké válhatunk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1176
szavazógép
2009-02-11: Magazin - x:

Berlin történelmet épít

Berlinben előbb felrobbantották, most pedig újjáépítik a történelmet. Impozáns kastély épül újból a lebontott egykori keletnémet Köztársasági Palota (Palast der Republik), illetve azt megelőzően évszázadokon keresztül ott állt, de a kommunista hatóságok által lerombolt, volt királyi palota helyén.
2009-02-11: Közélet - x:

Háromszéken üresek a zsebek - Mózes László

Soha nem volt akkora a különbség az országos bruttó átlagbér és a háromszéki jövedelmek között, mint most decemberben — derül ki a megyei nyugdíjpénztár évértékelő összesítéséből.