KármentőBallagás

2024. június 26., szerda, Jegyzet
László Zsuzsa

Hogy sok fontos, sokáig tervezgetett, ezerféleképpen előrevetített pillanat valóban csak egy pillanat, azt nem csak sok év távlatából érzi az ember. Legalábbis én már akkor éreztem, amikor elballagtam (akárhogy is számítom, nem a tegnap volt).

Azt éreztem, hogy az az idő, ami alatt eljutunk az osztályteremtől a lépcsők aljáig nem arányos azzal az idővel, ami alatt hosszasan készültünk rá. Azt hittem, hogy majd megáll a Föld arra a pár percre, amíg a csengő hangja végigkísér. Azé a csengőé, amit annyi éven át álmosan, nyűgösen és valljuk be, elég gyakran szitkozódva hallgattunk. De akkor, azon a napon, utoljára majd másképp szól. Így képzeltem. Aztán mire elérzékenyültem volna, máris leérkeztünk az udvarra, és arra gondoltam, hogy ez tényleg csak ennyi? Lezárul az életemnek egy igen hosszú, fontos, meghatározó időszaka, és igazából nem is érzékelem a pillanatát. Hogyan és miért van ez? Pontosan emlékszem a csalódottságra, mert tényleg azt hittem, hogy hosszabban fog tartani. Hogy igenis, nem forog tovább a Föld, és megáll kicsit az idő. Csak addig, amíg kifárad az a sokat szidott csengő. Egy pillanat volt, mint utána annyi minden. De a pillanat értelmével először, azt hiszem, akkor ott, a lépcsők aljára érve találkoztam. Furcsa volt, mellbevágó.

Pedig már vártam, vártuk, hogy felnőttként elkezdjünk végre „élni”, tervezgettünk ezerrel, készültünk. A hegy lábánál álltunk, még mindent elképzelhettünk, még bármi lehetett belőlünk. Aztán elhallgatott a csengő, jöttek a beszédek, a díjak (már akinek, nekem pont nem), a sok virág, fényképezés, a meghatott rokonság, barátok.

Sok minden változott azóta, és nincs két egyformán sikerült ünnep. Az elmúlt évek alatt sok ballagáson álldogáltam, már nem a hegy lábánál tervezgetőként. Nagyobbik gyermekem már a hegyen araszolgat, a kisebbik most nézeget felfelé.

Az ő pillanatát próbáltam átérezni minap egy ballagáson. Vártam, hogy leérkezzen, vártam, hogy láthassam. Lestem minden mozdulatát, rezdülését. Nem is tudom, hogy mit éreztem. Talán, mert annyi minden torlódott, hogy hirtelen nem tudtam mit kezdeni az egésszel. Mondhatnám most, hogy semmihez sem fogható meghatottságot, büszkeséget éreztem. Mondhatnám, hogy drukkoltam, hogy nagyon jól sikerüljön ez a nap, az ő napja. Mondhatnám, hogy azt kívántam, ott és akkor is, hogy a legmerészebb álmai, tervei valóra váljanak. Mondhatnék sok mindent, és minden igaz lenne. Közben folyton ott bujkált bennem az a régi érzés, hogy az utolsó csengő hangja alatt milyen gyorsan leér az ember a lépcsők aljára. És hogy nem áll meg a Föld, és az idő erre a pillanatra? Vagy megáll?

 

Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-26: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szennyvíz a szomszéd kertjében

Háromezer lejes bírságot szabtak ki a megyei környezetvédelmi őrség ellenőrei, miután egy bejelentés nyomán azonosították azt a magánszemélyt, aki gazdaságából a háztartási szennyvizet, illetve a trágyalevet a szomszédok kertjébe vezette. Az intézmény felügyelői év eleje óta több mint 250 ellenőrzést hajtottak végre Háromszéken.
2024-06-26: Vélemény - :

Extrém korrupció és fényűzés – extrém bukás (Geopolitikai jegyzetek)

Magam is hibás vagyok abban, hogy túl sok figyelmet fordítok a rossz nyugati döntésekre – elsősorban, mert ezek hatással vannak mindannyiunk életére –, ugyanakkor ennélfogva sokkal kevesebbet foglalkozunk az orosz politikai rendszerrel és annak igazi természetével.