Elveszett gyermekek

2024. június 28., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

A papíron agyonreformált román oktatási rendszer újra meg újra azzal szembesít, hogy elavult, köze nincs a valósághoz, nem vonzza, de taszítja a gyermekeket, nem megszeretteti a tanulást, inkább elriasztja a tudás megszerzésétől a fiatalokat.

A nyolcadikosok képességvizsgájára 16 ezer diák be sem iratkozott. Olyanok, akik tavaly ősszel szerepeltek a nyilvántartásban és sokan közülük a próbavizsgákon is részt vettek. A nyolcadikosok 10 százaléka (Háromszéken még nagyobb az arány, 1874 tanulóból csak 1651-en vettek részt az elmúlt napokban tartott felmérőkön) eltűnt, nem tanul tovább, esetleg néhányan próbálkoznak majd bejutni az elosztás után szakiskolákban megmaradt helyekre, de csak a nagyon szerencséseknek juthat olyan a maradékból, ami esetleg kedvükre való. Tízből egy 14–15 éves gyermek a parton marad, továbbtanulási lehetőség nélkül. És ez az arány évről évre hasonló, idén talán az eddigi átlagnál is rosszabb kicsit.

Szakemberek keresik a választ a jelenségre. Egy részük a tanítás minőségét, az elavult tanterveket okolja, a pótcselekvésekben kifulladó minisztériumot hibáztatja, mások ugyanazt a szaktárcát, ám azért, mert a számok foglyává tette az iskolákat, trükközésre kényszeríti őket. Például azzal, hogy tanév kezdetén olyan diákokat is beírnak, akikről tudják, nincsenek az országban, vagy nem is mennek a tanoda felé, de kell a létszám az intézmény besorolása, a tanári katedrák megtartása miatt. Jelenség az is, hogy megbuktatják azokat a nyolcadikosokat, akiknek eredményei nagyon gyengék (vajon valóban csak a gyermekek hibája, hogy nyolc év iskolába járás után alig tudnak írni, olvasni, számolni?), ne rontsák az iskola vizsgastatisztikáit, hírnevét. A nyári pótvizsgán átengedik ugyan őket, ne legyen több macera velük jövőben is, ám ők már csak a szakiskolai helyek maradékára juthatnak be. Pedig lehetett volna ügyes szakács, pincér, autószerelő, asztalos, élelmiszeri vagy építőipari szakmunkás belőlük, de a legfelkapottabb, igényesebb szakmák hamar elkelnek, ami pedig marad, a „bukottak” számára sem vonzó. Így, ha valaki nem volt hajlandó vagy képes tanulni elemitől nyolcadikig, azt végképp kiveti a rendszer, esélytelenné válik egy szakdiploma megszerzésére is.

A minisztérium január közepén tett közzé egy 12 pontos ajánlást, hogy miképpen kéne az iskoláknak megakadályozni a diákok lemorzsolódását. Ebben éppen az egyik legfontosabb nem szerepel: idejében azonosítani a problémás diákokat, pszichológiai és szakmai támogatással segíteni felzárkózásukat. Városon még úgy-ahogy működhetne ez, de a kis falusi iskolákban (ezekben a legjelentősebb a lemorzsolódás) se idő, se szakember, se pénz nincs ilyesmire. A gyermekek egy része nem akar tanulni, utálja az iskolát, ezen csak érdekes tantervvel, jól felszerelt, vonzó tanintézményekkel, odaadó, jó tanárokkal lehetne változtatni. A szülők közül sokan nem tartják fontosnak csemetéik oktatását, fölösleges időpocsékolásnak vélik az iskolát, számukra jelen társadalmunk nem igazolta, hogy a tudás igazi érték, akár hatalom is lehet. A tátongó szakadék falusi és városi oktatás között tovább nő, és évről évre gyermekek ezrei kopnak ki az oktatási rendszerből, válnak esélytelenné egy élhetőbb jövőre.

 

Képességvizsga előtt. Albert Levente felvétele

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-28: Közélet - Nagy D. István:

Juhász és nyája akadályozza a kerékpárút használatát (Sepsiszentgyörgy)

Egy többszörösen szabálytalanságon kapott, és emiatt több alkalommal megbírságolt pásztor, valamint juhai és kutyái zavarják az Olt töltésén futó, Sepsiszentgyörgyöt Kilyénnel és Szotyorral összekötő kerékpárút használóit. A helyi rendőrség közlése szerint lakossági panaszok nyomán már többször is eljártak a férfi ellen, aki ezek nyomán ígéretet tett, hogy máshová költözteti a nyájat és a továbbiakban nem tereli a kerékpárútra az állatokat.
2024-06-28: Sport - Miska Brigitta:

Nyolcgólos mérkőzésen játszottak döntetlent (Labdarúgás)

A Sepsi OSK csütörtökön lejátszotta első felkészülési mérkőzését az ausztriai edzőtáborban: Bernd Storck csapata a 35-szörös magyar bajnok Ferencváros ellen lépett pályára. Az együttesek kétszer hatvan percet játszottak, az első félidőben a háromszéki alakulat négy gólt szerzett, a második felvonásban pedig a zöld-fehér mezes gárda szintén négyszer volt eredményes.